Definitief geen Rijkssubsidie voor De Appel

De Appel Arts Centre krijgt ook in tweede instantie geen Rijkssubsidie in de Kunstenplanperiode 2017-2020. Dat heeft de Raad voor Cultuur maandagmiddag bekendgemaakt.

De Appel Arts Centre. Beeld Google Street View
De Appel Arts Centre.Beeld Google Street View

De Appel-directeur Niels van Tomme klinkt oprecht verbaasd. "Heel verrassend: het is niet toegekend."

Hij heeft het advies nog niet kunnen inzien, het besluit is vooralsnog alleen kort telefonisch gemotiveerd. "De kritiek op ons nieuwe beleidsplan is dat het geen programma bevat. Maar dat was praktisch onmogelijk. Ik was pas 24 uur aangesteld toen het ingediend moest worden."

Eerder afgewezen
De 39-jarige Vlaming Niels Van Tomme werd 12 juli benoemd als opvolger van de Italiaan Lorenzo Benedetti, die nog geen jaar leiding had gegeven aan de Amsterdamse presentatie-instelling. Een dag later moest een nieuwe aanvraag zijn ingediend, waarmee De Appel nog in aanmerking kon komen voor 225.000 euro Rijkssubsidie.

Een eerdere aanvraag voor 570.383 euro was afgewezen, omdat De Appel volgens de Raad voor Cultuur 'in zijn keuze van kunstenaars niet meer vooruitstrevend' is, 'maar eerder behoudend en daarmee zijn belang voor de doelgroep verliest'.

Vorige maand besloot het Amsterdams Fonds voor de Kunst de subsidieaanvraag van De Appel wél te honoreren; er werd 416.550 euro toegekend van de gevraagde 491.529 euro, hetzelfde bedrag dat De Appel in de periode 2013-2016 ontving.

Nieuwe situatie
De commissie beoordeelde de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als ruim voldoende ("De Appel vervult in een onderscheidende rol in de hedendaagse kunst in Amsterdam", stond er onder meer in het advies).

Met het oog op de recente geschiedenis en de wisseling van directie en bestuur werd bepaald dat De Appel wel tussentijds geëvalueerd zou gaan worden.

Zonder de gevraagde 225.000 euro Rijkssubsidie ontstaat een nieuwe situatie, meent Van Tomme. "Het positieve is het startkapitaal van het AFK. En dat ook de Raad voor Cultuur heeft laten weten onder de indruk te zijn van de daadkracht van de nieuwe organisatie. Maar het is een heel pak minder. We gaan nu onze opties doornemen en over een ander soort Appel nadenken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden