PlusTheaterrecensie

Decemberdagen: alsof je bij Surinaamse familie aan tafel zit

Anne van de Wetering
Theater Bellevue. Beeld ANP Kippa
Theater Bellevue.Beeld ANP Kippa

In de weken voor kerst ruimen een moeder en haar twee dochters de spullen op van hun zojuist overleden echtgenoot en vader. Kerst is sowieso al een periode om herinneringen op te halen, maar met een net overleden familielid dient het verleden zich als vanzelf aan. Omdat niets een mens sneller terugbrengt naar het verleden dan muziek, zien we moeder en dochters zingen en dansen, terwijl ze situaties en momenten herbeleven.

Actrices Helen Kamperveen, ­Manoushka Zeegelaar Breeveld en Noah Blindenburg kissebissen en lachen met elkaar zoals zussen dat met elkaar en hun moeders doen, waardoor je als publiek al snel bij de familie aan tafel zit. Hoewel de voorstelling gaat over verlies, zorgen het luchtige en soms hilarische spel van met name Kamperveen en de snelle dialogen van Esther Duysker ervoor dat de voorstelling nergens zwaar aanvoelt.

Grappige scènes

Toch spelen op de achtergrond grote, actuele thema’s. Zo sluipt de koloniale geschiedenis van Suriname via de familiegeschiedenis haast ongezien het verhaal in, dat verder vooral bestaat uit grappige scènes tussen de zussen en hun moeder. Doordat het verleden zo nadrukkelijk de achtergrond vormt in de voorstelling, realiseer ik me hoe weinig ik weet over de recente Surinaamse geschiedenis en bijvoorbeeld de Decembermoorden. Uitgedaagd door de voorstelling besluit ik me later in te gaan lezen.

Decemberdagen gaat niet alleen over het afscheid nemen van een familielid, maar over afscheid nemen als een doorlopende oefening in het leven: van ideeën die we hebben over onze familie, over onszelf, over de plek waar we vandaan komen en over de geschiedenissen waarin we – soms ongewild – een rol spelen.

Theater

Decemberdagen

Door Rudolphi Producties in coproductie met Bijlmer Parktheater

Gezien 12/10 Bijlmer Parktheater

Te zien 16-19/10, aldaar, 14/11 de Meervaart, 5-7/12 Theater Bellevue

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden