PlusAlbumrecensie

Debuteren met de beroemdste liederencyclus aller tijden - Michael Wilmering durfde het aan

Erik Voermans
null Beeld

Toen het label TRPTK de Nederlands-Colombiaanse bariton Michael Wilmering benaderde met de vraag of hij er iets voor zou voelen te debuteren met de beroemdste aller liederencycli, was het antwoord eerst ontkennend. Waarom zou hij zich wagen aan Schuberts Winterreise, als die al ontelbare malen is opgenomen door de grootste zangers van hun tijd?

Het was het antwoord van het hoofd, want het hart zei hem iets anders, al drong dat pas tot hem door nadat hij op televisie koningin Máxima uit haar hart had horen praten in het interview dat Matthijs van Nieuwkerk met haar mocht voeren. Als je jezelf durft te zijn en je zo weinig mogelijk probeert aan te trekken van alle grote zangers die je voorgingen, kan er niets misgaan, was de gedachte.

Dankzij de onvrijwillige concertpauze die de pandemie had veroorzaakt, kregen Wilmering en zijn pianist Daan Boertien veel tijd diepgaand studie van Winterreise te maken. Boertien volgde in die periode zelfs een masterclass bij Alfred Brendel.

Het resultaat mag er zijn, niet in de laatste plaats omdat TRPTK erin is geslaagd de piano en de stem werkelijk prachtig vast te leggen.

Wilmering legt in zijn interpretatie de nadruk op de rijkelijk aanwezige donkere kanten in de cyclus, wat zich onder meer uit in bedachtzame tempi waardoor de bariton zijn fraaie stem kan laten opbloeien. Het duo heeft hoorbaar over elke frase en elke noot nagedacht.

Winterreise (Franz Schubert)

Michael Wilmering & Daan Boertien
(TRPTK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden