PlusBoekrecensie

De zaak-Mulder: boek in de traditie van de beste rechtbankthriller ooit

Maarten Moll
Barry Smit, De zaak ­Mulder. Lebowski, €21,99, 208 blz. Beeld
Barry Smit, De zaak ­Mulder. Lebowski, €21,99, 208 blz.

‘Dit lijkt een boek in de traditie van Truman Capotes In koelen bloede, en Norman Mailers Het lied van de beul.’ Staat in een nieuwsbrief van uitgeverij Lebowski te lezen. Niet de minste namen, Capote en Mailer.

Het zijn lokkertjes om zieltjes te winnen voor het boek De zaak-Mulder van Barry Smit. Een roman, en daarmee verschilt het heel duidelijk met de non-fictieboeken van Capote en Mailer.

De twee Amerikaanse reuzen baseerden zich voor hun boeken uit respectievelijk 1966 en 1982 op ‘actuele’ moordzaken. Capote reisde naar Kansas om over een moord op een boerengezin te schrijven, Mailer verdiepte zich in de laatste maanden van een moordenaar die geen gratie wilde aanvaarden en werd geëxecuteerd. Smit baseerde zich op een waargebeurde geschiedenis, maar die speelde zich af in 1937, 37 jaar voor zijn geboorte. En hij fictionaliseerde de gebeurtenissen.

In 1937, op de avond van 3 januari, rijdt een auto bij Akersloot in het Noordhollandsch Kanaal. De bestuurder, zijn vrouw en een baby worden uit de auto gehaald, de drie zoontjes van het gezien, drie, vier en vijf jaar oud, vinden de dood.

Al meteen rijzen er vragen rond de toedracht van het ongeluk. Zou de bestuurder, Paul Mulder, de auto met opzet in het water hebben gereden? Omdat hij een buitenechtelijke relatie heeft, en een nieuw leven met deze vrouw wil opbouwen?

Mulder wordt gearresteerd op de verdenking van moord, en het komt tot een rechtszaak voor de Alkmaarse rechtbank. Die zaak staat centraal in de roman.

We volgen het proces tegen Paul Mulder door de ogen van een journalist van de Noordhollandsche Courant. (We lezen ook zijn al even heldere, onopgesmukte verslagen.) Door deze objectieve blik – er wordt geen partij getrokken – laat Smit de lezer aan zet.

Die hoort de verklaringen van Paul Mulder en de vrouw met wie hij er vandoor zou willen gaan, dé partijen in deze zaak. En het is aan de lezer om te proberen te reconstrueren wat er nu precies is gebeurd.

Heel slim en goed gedaan, je hoopt als lezer de beslissende puzzelstukjes in die verhoren te vinden. Ongeluk of opzet, dat is de vraag in deze geslaagde roman. Die je met hetzelfde gemak ook een rechtbankthriller zou kunnen noemen, die lijkt op een boek in de traditie van Scott Turows Presumed Innocent (de beste rechtbankthriller die geschreven is).

Ook een lokkertje.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden