Klassieker

De wijde Sargassozee is een feministische reactie op Jane Eyre

Welke moderne klassiekers moet je als literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens maakt een selectie. Deze week De wijde Sargassozee (1966) van de Dominicaans- Britse Jean Rhys (1890-1979).

Dieuwertje Mertens
De wijde Sargassozee Beeld
De wijde Sargassozee

Waar gaat het boek over?

De rijke creoolse erfgename Antoinette Cosway, dochter van een voormalige plantagehouder, trouwt met een Engelsman. Ze vertrekken van Dominica naar het huis Thornfield in Engeland. De Engelsman, die niet direct bij naam wordt genoemd, vertolkt mister Rochester uit Charlotte Bröntes Jane Eyre en Antoinette vertolkt ‘The mad woman in the attic’. Hoewel hij in eerste instantie gefascineerd is door haar schoonheid, voelt de Engelsman zich steeds meer gefrustreerd door haar ondoorgrondelijke karakter. In Engeland raakt Antoinette, steeds meer in een isolement en als het gerucht de ronde begint te doen dat er in haar familie krankzinnigheid voorkomt, wordt haar situatie steeds ondraaglijker.

Waarom zou je De wijde Sargassozee lezen?

Het is een prequel op Jane Eyre. De roman wordt tevens gezien als een feministische reactie daarop omdat het een stem geeft aan de door Rochester onderdrukte Antoinette, die hier de kans krijgt haar levensgeschiedenis te vertellen. Ook laat het zien welke consequenties de dekolonisatie heeft voor de verschillende personages.

Wie is het meest opmerkelijke personage?

Christophine, de bediende uit Martinique met haar blauw-zwarte huid, donkerder dan die van de Dominicanen. Ook als de voormalige plantagehoudersfamilie Cosway geen geld meer heeft, blijft zij trouw aan de familie en zingt ze liedjes voor Antoinette. We zien Christophine vanuit het perspectief van de verteller op afstand als afwijkend van de andere Dominicanen en fascinerend.

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

Lovend. Rhys, die haar hele leven in armoede doorbracht, hoppend van huwelijk naar huwelijk, woonachtig in armoedige onder­komens, kreeg pas op 74-jarige leeftijd, na de publicatie van De wijde Sargassozee, succes en voldoende geld om in haar levensonderhoud te voorzien.

Wie liet zich erdoor inspireren?

Stevie Nicks (zangeres van Fleetwood Mac) zingt in het nummer Wide Sargasso Sea (2011): ‘So paradise found was not paradise to him,/Oh yes he loved her, but he was still an English man.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden