De wereld wordt één grote boerderij

De boerderij van Emma, die onmiskenbaar het accent op het hoeden van schapen heeft gelegd. Beeld
De boerderij van Emma, die onmiskenbaar het accent op het hoeden van schapen heeft gelegd.

AMSTERDAM - Een softwarefout heeft dinsdag miljoenen mensen in milde paniek gebracht. Ze konden elkaar in het internetspel FarmVille enkele uren lang geen geitje meer schenken, of een appelboom. FarmVille, een onderdeel van Facebook, is pas vijf maanden geleden gestart en nu al zijn ruim 64 miljoen mensen een virtuele boerderij begonnen.

Op die boerderij groeien online tomaten, watermeloenen en, mits in een gevorderd level, broccoli. Virtuele kippen leggen er een ei.

Met de opbrengst kunnen de internetfarmers weer nieuwe zaden kopen, maar ook een tractor, een picknicktafel en uiteindelijk een villa van één miljoen muntjes.

Het spel zeurt de hele dag door het hoofd van, bijvoorbeeld, Peter Durlinger (42). ''Als ik niet lang meer online ben, zaai ik snel kersen, dan ben ik in twee uur klaar. En daarna zaai ik een daggewas als bessen, dan kan ik die morgen rond dezelfde tijd harvesten. Erg, hè.''

Want als de gewassen te laat worden geoogst, gaat de hele oogst verloren. Durlinger: ''Eén keer kwam er iets tussen, een ziek kind of zo, en waren al mijn tomaten verknald. Dat was echt klote.''

Durlinger speelt het spel een maand en is inmiddels een trotse level 21-farmer. ''Je wilt toch een leuke boerderij hebben, dus dat is sparen, sparen, sparen. Boer zoekt vrouwwaardige boerderij.''

FarmVille houdt wereldwijd miljoenen mensen uit de slaap en van het werk. Op het bedrijf van Emma (''Liever geen naam, anders komt de grote baas erachter'') is FarmVille een heuse hype onder de medewerkers.

Emma (31): ''In het begin, toen mijn collega's mij steeds uitnodigden voor dat spel, dacht ik nog: rot op met jullie stomme schapen. En nu, als we met collega's een weekendje weg gaan, houden we rekening met de oogsttijden.''

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk buren te krijgen, want buren kunnen elkaar dagelijks één gratis hekwerk of konijntje geven en dat levert weer punten op. Op speciale forums als FarmVille Neighbor Finder smeken buurloze farmers: neem mij, neem mij!
De gevorderden bouwen akkers met gewassen die van bovenaf bekeken lijken op de Mona Lisa, Che Guevara of de tong van de Rolling Stones. Die worden dan trots op FarmVille Art geplaatst.

Verslaafden doen de biecht op YouTube, valsspelers zitten op FarmVille Cheats en FarmVille Freak staan tips, nieuwtjes en succesverhalen.

Maar een boerencarrière gaat niet zonder diepe teleurstellingen. Emma: ''Afgelopen nacht viel ik met mijn laptop in bed in slaap, tien minuten voor mijn frambozen klaar waren. Vanochtend waren ze dus allemaal verpieterd. Dan begin je de dag toch slecht.'' (HANS VAN DER BEEK)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden