Plus

De vuilniskoningin ziet in ieder afdankertje een nieuw meubelstuk

Wat voor de één vuilnis is, is voor Nikki Nooteboom (43) een nieuw meubelstuk. Van afgedankte nachtkastjes maakt zij bankjes, van oude kopjes een kandelaar.

Beeld Nikki Nooteboom

Queen of Trash heet het collectief van kunstenaars en ontwerpers dat interieurstukken maakt. Fotografe Nikki Nooteboom begon het bedrijf in februari.

"Ik zeg expres interieurstukken, omdat het niet alleen meubels zijn," aldus Nooteboom. "Het zijn allemaal stukken gemaakt van oude spullen, van afval. Ik vind het vooral leuk om de functie van het ding te veranderen."

Je kunt op haar webshop nu kiezen uit zestien verschillende meubels, met prijzen van vijftig tot vierhonderd euro.

Elke week creëert ze iets nieuws: een lamp van cassettebandjes of een spiegel met een half theekopje erop. Nooteboom ziet potentie in dingen die andere mensen als rommel bestempelen.

Candlelight Teatime (289,26 euro).Beeld Nikki Nooteboom

Terwijl ze haar mouwen opstroopt, zegt ze: "Ik ben zwaar getatoeëerd. Dat wordt nog weleens gezien als trashy, maar het is net hoe je ernaar kijkt. Voor vuilnis geldt hetzelfde. Het zijn vaak spullen die van oma komen, niet de juiste kleur hebben of niet in het interieur passen, maar nog heel mooi zijn. Bij die ontwerpen is meer aandacht uitgegaan naar vorm en aankleding dan naar functionaliteit."

Nooteboom stelt bij het maken van haar stukken wel de functionaliteit voorop. Zo maakte ze bijvoorbeeld een bijzettafeltje van een drumstel - alleen: wie zet er nou hete koffie op een drumvel? "Daarom heb ik een glasplaat op het vel gelegd."

Waar haalt ze die bruikbare rommel vandaan? Op maandagochtend rijdt Nooteboom standaard langs de hoopjes grofvuil in haar buurt om materiaal te verzamelen.

"Ik denk dat mensen dingen te snel afschrijven. Zo vond ik laatst een grote, ronde, metalen tafel - wel een beetje verroest, maar dat vind ik charmant. Die ga ik schuren, bekleden met bestek en ik gooi er een nieuwe glasplaat op."

Nootebooms klanten variëren van Amsterdamse gezinnen tot eigenaren van geluidsstudio's. "Laatst had ik een klant die net was gescheiden. Zij zei: 'Ik wil iets hebben dat helemaal van mij is. Hij wilde nooit iets extreems, maar ik wil dat wel.'

Toen ben ik haar kastje gaan aanpakken: dat wordt een toilettafel. Ik zaag aan de bovenkant een inham, hangt daar een spiegel op en bevestigt aan de zijkanten plankjes van porseleinen schalen."

Black Rhythm bijzettafel (185,95 euro).Beeld Nikki Nooteboom

Niet iedereen is even gecharmeerd van Nootebooms uitgesproken ontwerpen. "Veel mensen zeggen dat ze het tof vinden, maar ze kopen het niet. Nederlanders zijn terughoudender geworden. Waar we eerst een uitgesproken volk­je waren, is de leus nu 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Hoe we ons kleden, hoe we huizen bouwen, zo rechttoe rechtaan - het is allemaal heel netjes. Saai."

Nooteboom is Queen of Trash niet begonnen uit idealisme of onder het mom van duurzaamheid, maar gewoon voor de lol. Ze rouwt er niet om dat haar idealisme niet voor iedereen groot genoeg is.

"Ik zet zo een zaag in mooie antieke kastjes. Dat stelt vast niet iedereen op prijs, maar het wordt dan wel een heel cool bankje."

Zonde vindt ze het nooit. "Als ik ervan overtuigd ben dat het mooier wordt, doe ik het. Het moet vooral simpel blijven."

"Ik wil dat mensen zien wat ze met de stukken kunnen; dat het niet heel ingewikkeld, maar duidelijk en open is."

Miss Mila's Lounge (289,26 euro).Beeld Nikki Nooteboom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden