De vliegende start van Moke

Zelden is een band in Nederland zo gehypet als de rockformatie Moke. De huisband van het televisieprogramma 'De wereld draait door' is uitgeroepen tot best geklede groep van ons land. En onlangs kreeg Moke nog een 3FM Award in de categorie Beste artiest Alternative. Nieuw hoogtepunt: zaterdag staat de band op Pinkpop.

De Amsterdamse volksbuurt De Jordaan ontwaakt in een aangenaam lentezonnetje. Toeristen slenteren langs de grachten en nemen een kijkje bij de bronzen standbeelden van Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer en Manke Nelis. In de verte klinkt het overbekende carillon van de monumentale Westertoren.

Aan de Lauriersgracht liggen statige, eeuwenoude panden. Een piepklein naambordje verraadt wat er schuilgaat achter de poort van één van de gebouwen. Studio-150 heeft in de loop der jaren wereldberoemde artiesten over de vloer gehad. David Bowie, Def Leppard, Paul Weller, Al Jarreau, Candy Dulfer, Acda & De Munnik, De Dijk. Allemaal namen ze platen op in het hart van Amsterdam. De studio is ook de thuisbasis van Moke, op dit moment de hipste band van Nederland. Want als er een groep niet te klagen heeft over aandacht en publiciteit, dan zijn het de vijf mannen uit Mokum wel.

Zelden is een band in ons land sinds de oprichting zo als een raket naar de top geschoten. Moke bestaat pas dik een jaar, maar heeft nu al hoogtepunten gehad waar andere groepen in een jarenlang gevecht om succes en erkenning niet eens van durven dromen.

Het begon allemaal met de debuutsingle Last chance die door de NOS werd geadopteerd als herkenningstune van de voetbalwedstrijden van de Champions League. Vervolgens slaagde de band erin een vaste plaats te veroveren in het populaire televisieprogramma De wereld draait door. De vijf mannen in zwarte kleding met hun karakteristieke hoofden en kapsels, zorgden ervoor dat hun presentatie vanaf het eerste moment stond als een huis. En mede door hun opvallende verschijning kwamen ze in contact met de wereldberoemde couturier Karl Lagerfeld die het vijftal inhuurde als uithangbord voor de kleding van zijn mannenlijn. Bijna logisch dat Moke daarna werd gekozen tot best geklede band van Nederland.

Maar belangrijker is het verfrissende geluid van Moke. Met Shorland leverde Moke een dijk van een debuutplaat af, die aanschuurt tegen de britpopsound, en oh zo lekker in het gehoor ligt.

Aan de bar van Studio-150 kijken oprichter en gitarist Phil Tilli en zanger en tekstschrijver Felix Maginn terug op een enerverend jaar. Sinds 29-maart 2007, de dag dat de band zich presenteerde bij De wereld draait door, is het niet meer stil geweest rondom Moke. ''Aandacht voor artiesten heeft altijd al bestaan, maar je moet er vervolgens wel in slagen om die aandacht vast te houden", zegt Phil Tilli (36). ''Dat is ons in elk geval aardig gelukt."

Moke heeft er moeite mee een hype te worden genoemd. Ze hebben daar zelf in elk geval niet om gevraagd. ''Natuurlijk horen we vaker dat alles bij ons is bedacht volgens een van te voren vastgesteld concept, maar dat is niet het geval", zegt de uit Noord-Ierland afkomstige Felix Maginn (39). ''We hebben er echter wel bewust voor gekozen om Moke pas te presenteren op het moment dat de band er ook echt klaar voor was", vult Phil Tilli hem aan. ''Felix en ik weten allebei wel hoe het werkt. We hebben immers een verleden bij ander bands."

Tilli speelde vroeg bij Tröckener Kecks, terwijl Felix Maginn actief was bij Supersub. Voor het debuut verbleef Moke wekenlang op een kil industrieterrein in Weesp. ''Niet de leukste periode", zegt Tilli, ''maar daar hebben we wel de puntjes op de i gezet. Als we waren gaan try-outen in kleine zaaltjes waren we al oud nieuws geweest voor de doorbraak."

En dat het goed was, bleek wel toen de beroemde Britse zanger Paul Weller kwam opnemen in Studio-150. Hij kreeg een paar demootjes van Moke-nummers te horen en voorspelde de band meteen een grote toekomst. Inmiddels heeft Moke zelfs in het voorprogramma van Weller gespeeld. ''Een amicaal en lief mens", zegt Phil Tilli. ''Paul, onze grote held, zegt dat hij fan is van onze muziek. Fantastisch toch? Dat is wel een kick."

Ondertussen claimt iedereen Moke ontdekt te hebben. Wat is het geheim van het succes? Volgens Tilli en Maginn is er geen geheim. ''Het is heel simpel. Het zijn de juiste mensen in de juiste band en met de juiste instelling. We zitten altijd op één lijn. Het klopt allemaal. Onze koppen passen bij elkaar en de kleding. Er is geen sprake van ego's, we werken lekker met de crew. Eigenlijk leveren we dit product met zijn allen."

Zaterdag staan ze op Pinkpop. Een nieuw hoogtepunt. Phil Tilli is er alleen als toeschouwer geweest. Felix Maginn heeft er al eens met zijn vroegere band gestaan. ''We staan toch maar mooi op het hoofdpodium", zegt Tilli. ''De droom van elke band. Zo leuk om mee te maken en een prachtige gelegenheid om opnieuw in de aandacht te komen."

Hebben de mannen na de vliegende start nog iets te wensen? ''We mogen om te beginnen niet klagen. Het zou leuk zijn om Karl Lagerfeld een keer te ontmoeten. Dat is nog niet gebeurd. We hebben hem in elk geval ons album gestuurd. Prachtig dat hij ons wil kleden."

Phil Tilli weet waar hij voor gaat: een gouden plaat. ''We hebben nu vijftienduizend albums verkocht. Zou geweldig zijn als het dit jaar lukt. Dat wil toch elke artiest, zo'n schijf aan de muur."

Toch weet hij dat het steeds moeilijker wordt om cd's te verkopen sinds mensen via internet massaal aan het downloaden zijn geslagen. Tilli wijst naar de muur van Studio-150. Hij begint te grijnzen. ''Ach, als het niet lukt, kan ik altijd nog een plaatje van hier meenemen." (GPD)

Moke wordt niet graag een hype genoemd (Foto: GPD) Beeld
Moke wordt niet graag een hype genoemd (Foto: GPD)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden