De viool die maar bleef spelen op de Titanic is mogelijk gevonden

De viool van Wallace Hartley, de man die maar bleef spelen toen de echte Titanic zonk, is mogelijk gevonden. Een veilingmeester heeft deskundigen ingehuurd om vast te stellen of het daadwerkelijk om de beroemde viool gaat. Als dat het geval is, kan de viool tot één van de meest waardevolle overblijfselen van de Titanic worden beschouwd.

Redactie
Scène uit de film Titanic met actrice Kate Winslet in het wit. © Brunopress Beeld
Scène uit de film Titanic met actrice Kate Winslet in het wit. © Brunopress

Hartley en zijn band zijn beroemd geworden door hun beslissing om muziek te blijven spelen terwijl de Titanic zonk op haar eerste reis op 15 april 1912. Nieuwsberichten uit de tijd van de scheepsramp melden dat het lichaam van Hartley uit het water werd gehaald met zijn viool vastgebonden aan zijn borst.

De viool en de koffer zouden vervolgens teruggestuurd worden naar Engeland. Maar wat er daarna met het instrument is gebeurd, bleef tot op de dag van vandaag een mysterie. Tot veilinghuis Henry Aldridge & Son, die wereldwijd bekend staan om hun reputatie in de handel van Titanic-artefacten, bekendmaakte dat de viool van Wallace Hartley waarschijnlijk was opgedoken.

Verloofde
De eigenaar van de viool, geen familie van Hartley, zegt dat de viool in 1912 naar de verloofde van Hartley is gestuurd, genaamd Maria Robertson. Er schijnt een dagboek te zijn met daarin een concept van een brief waarin Robertson de overheid bedankt voor het retourneren van de viool. Ook zou de koffer van de viool de initialen van zijn oorspronkelijke eigenaar dragen: WHH. Daarnaast zou de viool gegraveerd zijn met de inscriptie: 'Voor Wallace, ter gelegenheid van onze verloving, Maria'.

Allemaal zouden het redenen kunnen zijn waarom Hartley zijn viool niet in de steek liet, maar hem vast bond aan zijn lichaam.

Verkoop
Veilingmeester Aldridge vertelt de Britse krant The Telegraph dat de huidige eigenaar van de viool nog niet weet of hij het instrument wil verkopen. 'Al denk ik wel dat dat gaat gebeuren indien bewezen wordt dat het écht de viool is geweest van Hartley. Ik hoop dat we daar dit jaar het antwoord nog op krijgen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden