De Erelijst

De video van Addicted to Love zou het beeld van de jaren 80 voor altijd tekenen

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven - waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Robert Palmer – Addicted to Love.

Stefan Raatgever
null Beeld Youtube
Beeld Youtube

Vandaag is het 35 jaar geleden dat zanger Robert Palmer de eerste plek in de Amerikaanse Billboard-lijst bereikte met Addicted to Love.

Hoogste positie hitlijsten: 1 in de VS, 5 in Groot-Brittannië. In Nederland haalde Addicted to Love slechts de 34ste plek in de Top 40.

Terug in de tijd: Het was begin 1986 nog niet meteen duidelijk toen MTV de clip voor het eerst afspeelde, maar de video van Addicted to Love van Robert Palmer zou het beeld van de jaren 80 voor altijd tekenen. Palmer, een van de meest gedistingeerde heren van de popmuziek, verscheen er in keurig wit dineroverhemd, zwarte pantalon en dito stropdas. Achter hem vormden vijf verveeld kijkende fotomodellen in minirok zijn band. Met MTV op het toppunt van zijn reikwijdte kleurde de clip de herinneringen van velen. Maar 35 jaar geleden was de publieke opinie niet alleen maar juichend. Feministische organisaties riepen MTV op de clip niet meer te draaien. Palmer, in een interview uit 1994: ‘Die dames werden in de clip geplakt nadat ik de studio al uit was; ik heb ze nooit ontmoet. Toch moet ik sindsdien met ze leven.’

Dat 1986 het jaar van Robert Palmer zou worden, lag niet voor de hand. Palmer, die in 2003 op 54-jarige leeftijd zou overlijden aan een hartaanval, kreeg er in de muziekpers van langs dat hij de band The Power Station had verlaten. Die formatie was een gelegenheidsproject van Duran Duran-leden Andy en John Taylor, Chic-drummer Andy Thompson en had Palmer op zang. Producer was Chic-oprichter Bernard Edwards. De groep scoorde een aanstekelijke hit met Some Like it Hot.

Toen Palmer zijn sololoopbaan weer hervatte, beschuldigden critici hem ervan de sound van The Power Station te hebben gestolen. Palmer reageerde steeds hetzelfde: ‘Dat geluid heb ik grotendeels bedacht. Wat is dan stelen?’ De verwarring was enigszins voorspelbaar. Op Addicted to Love speelde Thompson de drums, Andy Taylor de gitaar en was Edwards de producer. Hij wilde van Addicted to Love aanvankelijk een duet met Chaka Khan maken. Die zong het nummer ook in, maar kreeg uiteindelijk geen toestemming van haar platenmaatschappij om mee te werken. Edwards wiste haar vocalen en boetseerde er een solosong van Palmer van.

Waarom nu herbeluisteren? Palmers muziek – die laveerde van Caribische pop, naar chique eightiessoul en bluesrock - is helaas goeddeels verdwenen van de radiozenders. Alleen Addicted to Love en Best of Both Worlds - in de jaren 90 de titelsong van de Nederlandse tv-serie Fort Alpha – zijn op de radio overgebleven van een indrukwekkende canon van songs. Ook de jaarlijkse Top 2000 waarin Palmer in 2011 nog met vier songs figureerde is Palmer vergeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden