De veroordeling en Slag om de Schelde winnen de meeste Gouden Kalveren

De veroordeling en De slag om de Schelde waren vrijdagavond de grote winnaars op het Slotgala van het Neder­lands Film Festival (NFF).

Jan Pieter Ekker
null Beeld ANP
Beeld ANP

De slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen kreeg de meeste Gouden Kalveren (vijf) in de Stadsschouwburg in Utrecht, maar de belangrijkste waren voor De veroordeling van Sander Burger: beste film, beste scenario en beste (genderneutrale) hoofdrol en bijrol. Op voorhand waren De veroordeling en De slag om de Schelde ook al de grote favorieten, met respectievelijk elf en ­negen nominaties.

De prijs voor de beste regie ging niet naar Burger of Van Heijningen, maar – enigszins verrassend – naar het duo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden voor Kom hier dat ik u kus, hun verfilming van Griet Op de Beecks gelijknamige roman. Het was hun eerste fictiefilm, nadat ze in 2013 waren doorgebroken met de gevierde documentaire Ne me quitte pas. Burger won wel, samen met coauteur Bert Bouma, het scenariokalf.

Ook beide genderneutrale acteerkalveren gingen naar De veroordeling, een indrukwekkende deconstructie van de Deventer moordzaak en het mediacircus eromheen. Fedja van Huêt, die journalist Bas Haan speelt, op wiens boek De Deventer moordzaak de film is gebaseerd, won het kalf voor de beste hoofdrol. Yorick van Wageningen – ‘klusjesman’ Michaël de Jong – kreeg het kalf voor de beste bijrol.

De slag om de Schelde moest het doen met vijf technische onderscheidingen: Lennert Hillege werd bekroond voor zijn camerawerk, Marc Bechtolf voor de montage, Hubert Pouille voor het production design, Herman Pieëte voor het sound design en Margriet Procee voor het kostuumontwerp.

Grote favorieten

Eerder op de dag werd bekend dat De slag om de Schelde, gemaakt met een budget van ruim 14 miljoen euro, inmiddels 500.000 bezoekers heeft getrokken. De film had in december de redding van het rampzalige bioscoopjaar 2020 moeten worden, maar precies op de (vervroegde) releasedatum gingen de bioscopen weer dicht, en kon ‘de grootste Nederlandse film in tien jaar’ terug op de plank. In juni, in covidtijd, kwam de film alsnog uit in de bioscopen; vanaf 15 oktober zal hij ook op Netflix te zien zijn.

Het Nederlands-­Indiëdrama De Oost van Jim Taihuttu, dat vijf keer was genomineerd, moest het doen met een troostprijs: Gino Taihuttu – de vader van de regisseur – won een kalf voor zijn filmmuziek. Antoinette Beumers’ Mijn vader is een vliegtuig, waarmee het NFF vorige week opende, verzilverde geen van de drie nominaties.

Het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire ging naar Shadow Game, waarin Eefje Blankevoort en Els van Driel een aantal hun thuisland ontvluchte tienerjongens volgen.

Keuze van professionals

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën speelfilm en lange documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academymodel: net als bij de Oscars, de Bafta’s in Engeland, de Césars in Frankrijk en de Lola’s in Duitsland kiezen de filmprofessionals zelf de winnaars. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film, Gouden Kalfwinnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen op belangrijke internationale festivals.

Alle prijzen op een rij

Beste film: De Veroordeling
Beste regie: Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden voor Kom hier dat ik u kus
Beste hoofdrol: Fedja van Huêt in De veroordeling
Beste bijrol: Yorick van Wageningen in De veroordeling
Beste scenario: Bert Bouma en Sander Burger voor De veroordeling
Beste camerawerk: Lennert Hillege voor De Slag om de Schelde
Beste montage: Marc Bechtold voor De Slag om de Schelde
Beste production design: Hubert Pouille voor De Slag om de Schelde
Beste kostuumontwerp: Margriet Procee voor De Slag om de Schelde
Beste sound design: Herman Pieëte voor De Slag om de Schelde
Beste muziek: Gino Taihuttu voor De Oost
Beste lange documentaire: Shadow Game van Els van Driel en Eefje Blankevoort
Beste korte documentaire: Zie je me, hoor je me van Anne-Marieke Graafmans
Beste korte film: Pantser van Jan Verdijk
Beste dramaserie: Mocro Maffia van Bobby Boermans, Victor D. Ponten en Achmed Akkabi
Beste singleplay: May van Madja Amin
Beste hoofdrol in korte film of singleplay: Laura Bakker in Heartbeats
Beste hoofdrol in dramaserie: Werner Kolf in Commando’s
Beste bijrol in dramaserie: Michel Sluysmans in The Spectacular
Beste digitale cultuurproductie: IVF-X: Posthuman Parenting in Hybrid Reality. Meet & Breed your Cyborg baby now van Victorine van Alphen
Gouden Kalf van het Publiek: Bon Bini: Judeska in da House - Maarten Swart voor Kaap Holland Film
Gouden Kalf voor de Filmcultuur: Mijke de Jong
Prijs van de Nederlandse Filmkritiek: Up to G-Cup van Jacqueline van Vugt
VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs: Berg van Joke Olthaar
Filmprijs van de Stad Utrecht voor het beste debuut: Vincent de Boer voor The Stroke

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden