PlusKlassieker

‘De veertig regels van liefde’ wordt gedragen door de vriendschap tussen Rumi en Sjams

Welke moderne klassiekers moet je als literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje Mertens maakt een selectie. Deze week De veertig regels van liefde (2011) van de Turkse Elif Shafak (1971).

Dieuwertje Mertens
null Beeld

Waar gaat de roman over?

Ella Rubinstein is getrouwd, heeft drie tienerkinderen en werkt als proeflezer bij een literair agentschap. Als haar oudste dochter aankondigt te gaan trouwen, confronteert dat haar met het gebrek aan liefde binnen haar eigen huwelijk. Ondertussen raakt ze totaal in de ban van het manuscript Zoete blasfemie over de dertiende-eeuwse mysticus (dichter) Rumi en zijn vriend derwisj Sjams, die samen veertig regels van liefde opstelden. Het verandert Ella’s beperkte opvattingen over de liefde. Ze besluit op zoek te gaan naar de mysterieuze schrijver van het manuscript die de wereld rondreist.

Waarom zou je De veertig regels van liefde lezen?

In deze veelstemmige roman springt Shafak tussen heden en verleden. Het clichématige eigentijdse verhaal over Ella, een vrouw van middelbare leeftijd in een voorspelbare identiteitscrisis met de diepgang van een bakvis (een van de levensdoelen die ze voor haar veertigste wil hebben bereikt is een nieuwe crème van L’Oréal gebruiken), had beter achterwege gelaten kunnen worden.

De roman wordt gedragen door het prachtige historische verhaal over de vrienden Rumi en Sjams van Tabriz die hun wijsheid omtrent liefde en geloof met elkaar delen. Sjams zoekt naar God in zichzelf en de mensen om zich heen. Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verscheen de roman in een nieuwe vertaling van Manon Smits.

Wie is het opmerkelijkste personage?

Sjams wordt geplaagd door visioenen omtrent zijn aanstaande dood. De gedachte dat hij zal sterven zonder iets achter te laten, kwelt hem en brengt hem tot de queeste veertig regels van liefde achter te laten. Hij is een mysterieus figuur die handen leest, het verleden van vreemden kan zien en de toekomst kan voorspellen. Zijn visie op God onderscheidt hem van tijdgenoten. Met zijn boodschap over de liefde roept hij haat op bij de mensen die zijn pad kruisen.

Wie liet zich door de roman inspireren?

Onderzoeksjournalist Sinan Can heeft geen boek zo vaak herlezen als De veertig regels van liefde. In televisieprogramma De verwondering zei hij dat hij als soefi, aanhanger van een liberale stroming binnen de islam, gelooft hij dat goed en kwaad altijd zullen blijven bestaan. Hij citeert uit de roman: ‘Er zullen altijd gewetensvolle mensen zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden