PlusAchtergrond

De val van Kaj van der Ree: van vlotte YouTuber tot paria

Kaj van der Ree begon als YouTuber en werd daarna ook dj bij 3FM en presentator bij BNNVara. Beeld Novum RegioFoto
Kaj van der Ree begon als YouTuber en werd daarna ook dj bij 3FM en presentator bij BNNVara.Beeld Novum RegioFoto

YouTuber Kaj van der Ree (28) is vanwege seksueel wangedrag de paria van Hilversum en het internet. Voor zijn slachtoffers is de val van de vlogger niet alleen maar een opluchting. ‘Dit rakelt alles weer op.’

Roelf Jan Duin

“Superchill!” zegt Kaj van der Ree, als hij in oktober 2018 in het radioprogramma van de Campus Creators van de Hogeschool van Amsterdam een oproep mag doen. Voor een item dat hij maakt voor het YouTubekanaal Concentrate, onderdeel van RTL, zoekt hij mensen die willen reageren op een ‘pittige stelling’. Die luidt: ‘Als je een naaktfoto doorstuurt van een minderjarige, moet je de bak in.’ “Ik ben daar zelf natuurlijk heel neutraal in,” zegt Van der Ree erbij.

Met de kennis van nu is die opmerking extra wrang. Van der Ree ligt onder vuur omdat hij jonge meisjes dwong naaktfoto’s naar hem te sturen. Deze week kwamen er talrijke verhalen naar buiten van seksueel wangedrag van Van der Ree, waarbij het in enkele gevallen ook verder zou zijn gegaan dan ‘sexting’. Tot aangifte is het nog niet gekomen, maar Van der Ree heeft wel een advocaat in de arm genomen.

Nikkie Tutorials

De vlotte YouTuber, die faam maakte met ­video’s waarin hij zich laat peppersprayen, een rauwe ui eet of zijn okselhaar waxt, staat opeens bekend als een seksueel roofdier. Hoe kon een rijzende ster zo snel ten val komen?

Gek genoeg begint die val een week geleden, als een ander, veel groter YouTubefenomeen wereldkundig maakt dat zij als man is geboren. Maar de coming-out van Nikkie de Jager, alias Nikkie Tutorials, is niet vrijwillig. Ze zou zijn gechanteerd. Al snel duikt de naam van Kaj van der Ree op, die ook bekend is als dj van 3FM en presentator voor BNNVara. Die wierp een jaar eerder in een van zijn vlogs de vraag op of Nikkie Tutorials transgender was. Niet heel chic, maar ook weer geen chantage. Een marginaal relletje in het YouTubewereldje dus.

Tot er, in de dagen daarop, verhalen van een heel andere aard naar buiten komen over Van der Ree. De eerste beschuldiging komt van ­mede-YouTuber Laiza Vunderink, maar al snel volgen er meer. Hij zou naaktfoto’s hebben gestuurd aan meisjes van 14, 15 en 16 jaar oud, en hen hebben overgehaald hetzelfde te doen.

Door het stof

Dan is het hek van de dam. Terwijl nieuwe slachtoffers hun weg naar de media vinden, trekken BNNVara, RTL en het Rode Kruis, waarvoor Van der Ree ambassadeur is, de handen van hem af. Op de website van 3FM zijn de meeste pagina’s waar Van der Ree op stond offline gehaald, zijn ex-vriendin (tevens vlogger) en oude YouTubevrienden wensen niet meer met hem te worden geassocieerd.

Van der Ree heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en een verklaring gegeven waarin hij diep door het stof gaat. ‘Ik was ver­eerd door de aandacht die ik kreeg en was mij toen niet bewust van de implicaties van mijn gedrag,’ schrijft hij. ‘Ik bied daarvoor mijn oprechte excuses aan, in de eerste plaats aan de jonge vrouwen die het betreft. Daarnaast besef ik dat ik mijn omgeving ernstig heb teleurgesteld. Ik hoop dat zowel de jonge vrouwen als anderen mij kunnen vergeven.’

Dat laatste is nog maar zeer de vraag. In­middels komen er ook verhalen naar buiten die verder gaan dan sexting: Van der Ree zou ook seks hebben gehad met meisjes die 16 waren, terwijl hij ver in de twintig was. Dat is strikt ­genomen niet illegaal, tenzij er sprake is van ­bijvoorbeeld dwang, chantage of een afhankelijkheidsrelatie. Meerdere slachtoffers bekijken momenteel de mogelijkheid om gezamenlijk aangifte te doen.

‘Hij zei: we weten allebei waarom je bent ingestapt’

Lotte had op haar zestiende sek­sueel contact met Kaj van der Ree, toen 24. Ongewenst, zegt ze. Ondanks de recente onthullingen voelt aangifte doen als een grote stap.

Lotte (haar echte naam is bekend bij de redactie) meldde zich deze week bij Het Parool. Jarenlang had ze Van der Ree vermeden op radio, tv en internet, maar deze week was er geen ontkomen aan. De herinneringen aan die zomeravond in 2016 kwamen weer naar boven. Lotte, toen 16 jaar, werkte in een strandtent waar Van der Ree, toen 24, te gast was op een benefietfeest voor kanker. “Hij flirtte met mij, ik was zo verlegen dat ik alleen maar rood werd.” Later die avond hadden ze contact via Messenger, hij bood haar een lift naar huis aan. Het Parool heeft die correspondentie ingezien.

Lotte stapte in zijn auto. “We reden wat rondjes en toen stopte hij op een verlaten parkeerplaats bij de duinen. ‘We weten allebei waarom je bent ingestapt,’ zei hij. Hij begon me te zoenen en probeerde in mijn broek te komen. Dat wilde ik niet, maar hij deed het toch. Daarna wilde hij dat ik hem pijpte, ook dat wilde ik niet, maar hij dirigeerde mijn hoofd naar zijn broek. Het voelde alsof ik geen keuze had. Na afloop zette hij me thuis af en zei, voordat ik uitstapte: ‘Wat nou als ik zeg dat ik een vriendin heb?’ Dat was zo vernederend.”

Lotte schaamde zich, nam zichzelf kwalijk dat ze was ingestapt en haar grenzen niet had bewaakt. “Maar ik was 16, onzeker en naïef. Ik had hooguit een keer met een jongen gezoend. Hij maakte gebruik van mijn kwetsbaarheid.”

“Nog steeds kan ik niet altijd van seks genieten. Jarenlang heb ik mij smerig gevoeld, als ik eraan dacht, moest ik mijn tanden poetsen.”

Lotte liep lang rond met haar geheim. Haar latere vriendje (inmiddels ex) bevestigt dat zij hem een half jaar na die bewuste avond in vertrouwen nam over wat er was gebeurd. Appverkeer, ingezien door Het Parool onderschrijft dat.

Lotte deed geen aangifte. “Het zou zijn woord tegen het mijne zijn. Bovendien was er niet over praten de manier om het weg te stoppen.” Inmiddels twijfelt ze, mogelijk zal ze samen met andere slachtoffers aangifte doen. “Door alles wat nu naar buiten komt, wordt alles weer opgerakeld. Het is een innerlijk conflict: enerzijds wil ik het achter me laten, en als ik aangifte doe, wordt het een slepend proces. Anderzijds kan het me ook helpen om het af te sluiten en om de zelfbeschikking die ik die avond verloor, terug te krijgen.

De advocaat van Van der Ree wilde geen reactie geven op dit verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden