PlusKlassieker

De val van een fundamentalist legt de pijnpunten van het Oosten bloot

Welke moderne klassiekers moet je als ­literatuurminnend wereldburger hebben gelezen? Dieuwertje Mertens selecteert deze week De val van een fundamentalist (2007) van de Pakistaanse Mohsin Hamid (1971).

Dieuwertje Mertens
De val van een fundamentalist. Beeld De Bezige Bij
De val van een fundamentalist.Beeld De Bezige Bij

Waar gaat het boek over?

Op een bazaar in Lahore praat een Pakistaanse man met een geheimzinnige Amerikaan. “Wees niet bang van mijn baard; ik heb een zwak voor Amerika,” begint hij. Naarmate het gesprek vordert, neemt de spanning tussen de twee toe en wordt duidelijk wat voorafging aan hun ontmoeting. De Pakistaanse Changez (‘Verandering’) studeert cum laude af aan Princeton en gaat aan de slag als financieel analist. Hij leidt een bruisend bestaan in Manhattan en wordt verliefd op de rijke Erica, die hem in de New Yorkse society introduceert. Alles gaat hem voor de wind tot de aanslagen van 11 september 2001 plaatsvinden. Changez vertolkt de vleesgeworden Amerikaanse droom, maar laat ook zien hoe na 9/11 zijn plek in de wereld verandert.

Waarom zou je Val van een ­fundamentalist lezen?

Of Changez een fundamentalist is, hangt waarschijnlijk af van het perspectief van de lezer. Antiwesterse sentimenten worden niet geschuwd. Hamid maakt op gelaagde manier inzichtelijk wat de voedingsbron van al die wroeging is. Het onderwerp kon niet actueler, met de reeks huidige aanslagen in het achterhoofd. De roman gaat over de machtsverhoudingen in de wereld en legt de pijnpunten van het Oosten bloot.

Wie is het opmerkelijkste personage?

Changez valt als een blok voor de beeldschone Erica. Ze is van goede komaf en waardeert de hoffelijke, niet-westerse benadering van Changez. Ze is echter niet in staat om haar hart aan hem te geven, omdat ze rouwt om haar overleden geliefde. Haar blik is niet naar buiten gericht, maar naar binnen gekeerd. Je zou Erica kunnen zien als een metafoor voor het kille Westen dat het Oosten (Changez) afwijst, ondanks zijn (amoureuze) inspanningen.

Hoe werd de roman ontvangen?

Hamids tweede roman werd door critici beoordeeld als relevant en actueel, maar ook als provocatief, te eenduidig en moralistisch. Meerder universiteiten deelden het boek echter uit aan (eerstejaars) studenten om erover te discussiëren. BBC News zette De val van een fundamentalist in 2019 op de lijst van de 100 invloedrijkste romans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden