Update

De vader van de punkbeweging is overleden

Malcolm McLaren tijdens een bezoek aan Madrid in 2007. ANP Beeld
Malcolm McLaren tijdens een bezoek aan Madrid in 2007. ANP

Ten slotte: Malcolm McLaren 1946 -2010

Ondanks hij donderdagavond bij een tribute aanwezig was zal Johnny Lydon ongetwijfeld geen traan laten om de dood van Malcolm McLaren. Lydon, die als Johnny Rotten in de jaren zeventig de zanger was van punkgroep The Sex Pistols, laat nooit een gelegenheid voorbij gaan om af te geven op de voormalige manager van de band. In elk interview weer komt Lydon er op terug hoe McLaren de leden van The Sex Pistols manipuleerde, bedroog en regelrecht uitbuitte.

Malcolm McLaren, die gisteren in New York op 64-jarige leeftijd overleed aan kanker, was inderdaad in veel opzichten een onbetrouwbaar type. Daar staat tegenover dat we zonder hem hoogstwaarschijnlijk nooit hadden gehoord van The Sex Pistols. Het is zelfs niet overdreven te stellen dat er zonder McLaren helemaal geen punkmuziek had bestaan. Het maakt hem tot een van de invloedrijkste managers uit de geschiedenis van de popmuziek.

McLaren, die in 1946 werd geboren in een Joods milieu in Noord-Londen, studeerde zonder veel succes aan diverse kunstacademies. Met zijn partner Vivienne Westwood, de later zo succesvolle modeontwerpster, begon hij in 1977 aan de Londense Kings Road de boetiek Let it Rock, later omgedoopt tot Sex. Kledingstukken die er werden verkocht, onder meer met veiligheidsspelden bij elkaar gehouden gescheurde T-shirts, brengen tegenwoordig op veilingen enorme prijzen op. Indertijd was de clientèle zeer beperkt.

John Lydon hing als jongen vaak rond in Sex. Hij viel op door zijn groene haar en T-shirt met de tekst 'I hate Pink Floyd'. Hij werd als Johnny Rotten zanger van The Sex Pistols, een groep die McLaren deels modelleerde naar de Amerikaanse New York Dolls, een groep waar hij korte tijd manager van was geweest.

De proto-punk van de New York Dolls was nooit echt succesvol geweest, van The Sex Pistols wist McClaren snel een bekende naam te maken.

Ontregeling
Geïnspireerd door de situationisten, een kunstzinnige-politieke beweging die in Frankrijk van zich had doen spreken in mei '68, hechtte hij groot belang aan ontregeling. Vrijwel alles wat hij met The Sex Pistols ondernam, ging gepaard met meestal bewust gecreëerde schandalen.

In 1978, het jaar waarin Koningin Elizabeth haar zilveren jubileum vierde, brachten The Sex Pistols God save the queen uit, een song waarin ze korte metten maakten met de monarchie. Tot groot genoegen van McLaren boycotte de BBC het nummer. Het betekende alleen maar extra publiciteit; zonder enige airplay bereikte God save the queen, zoals alle nummers van The Sex Pistols een enorme bak herrie, de tweede plaats van de Engelse hitparade.

The Sex Pistols knalden een jaar later al uit elkaar, maar hun invloed was groot. Tot ver buiten Engeland inspireerden ze jongeren zelf ook een punkband op te richten. Het zou het poplandschap definitief veranderen. Malcolm McLaren zelf was al lang klaar met punkmuziek. In New York ontdekte hij hiphop, muziek die hij in 1983 met zijn eigen single Buffalo Gals onder de aandacht bracht van het grote publiek. Later in de jaren tachtig deed hij hetzelfde met de New Yorkse dansrage vogueing.

Daarna leek het gedaan met McLarens roem.Terwijl zijn ex Vivienne Westwood triomfen vierden als modeontwerpster (ze werd door Koning Elizabeth zelfs onderscheiden met een Order of the British Empire) en hun zoon Joe naam maakte met het lingeriemerk Agent Provocateur, werd van McLaren steeds minder vernomen.

In 2000 deed hij nog een keer van zich spreken. Hij stelde zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen en kreeg daarmee weer ouderwets veel publiciteit. Al snel verveeld trok hij zijn kandidatuur schielijk in. (PETER VAN BRUMMELEN)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden