PlusHan Lips kijkt tv

De ultieme vrek: een kruising tussen Sywert en prins Bernhard jr. met het humeur van Johan Derksen

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Scrooge Live, rechtstreeks vanuit Leeuwarden.

Han Lips
Scrooge Live. Beeld Omroep Max
Scrooge Live.Beeld Omroep Max

Even had Lips moeite om het gezicht van Mark Rutte van zijn netvlies te halen toen hij inschakelde op het tv-spektakel Scrooge Live en het hoofd van Jeroen van Koningsbrugge zag verschijnen. Weer iemand die op het punt stond zijn kerstfeest grondig te verpesten. Gelukkig, zo veel kon Lips zich nog wel herinneren van het verhaal van Charles Dickens, zou de klassieke vrek bijtijds tot inkeer komen.

Het begon in elk geval goed: Ebenezer Scrooge, zei presentator Joep van Deudekom, dat is een soort kruising tussen Sywert en prins Bernhard jr., met het humeur van Johan Derksen. Lips kreeg er meteen zin in.

Scrooge Live is een vehikel om geld in te zamelen voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Is dat nodig? Lips heeft het even opgezocht bij het CBS: vorig jaar leefden 221.000 kinderen onder de armoedegrens. Dat zijn er gemiddeld twee per schoolklas.

Om het nog wat aanschouwelijker te maken kwam een slachtoffer van de toeslagenaffaire in beeld. Ze leefde van 80 euro in de week en zag zich gedwongen af en toe geld te lenen uit het spaarpotje van haar zoon. Zijn verjaardagsfeestje hield om vijf uur op, zodat het bezoek thuis kon gaan eten.

Omroep Max had van Scrooge een mooi tv-avondje gemaakt, serieus, aangrijpend, actueel en vrolijk tegelijk. Lips vroeg zich alleen af waarom dat strontvervelende duo Gerard Cox en Joke Bruijs steeds in beeld schoof om te kwezelen dat de vrek Scrooge een echte ‘Amsterdammert’ was. Alsof we in het weekend aan één Feyenoord-Ajax niet genoeg hebben.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden