Plus

De top 10 van Into The Great Wide Open 2018

Op Vlieland werd het festivalseizoen afgesloten met Into The Great Wide Open. De top 10 van de tiende editie.

Peter van Brummelen
Het optreden van de Noor Erlend Øye klonk behalve weemoedig ook lief en broos. Beeld Harmen De Jong
Het optreden van de Noor Erlend Øye klonk behalve weemoedig ook lief en broos.Beeld Harmen De Jong

10. Erlend Øye
Op de jubileumeditie van ITGWO kwam zo ongeveer elk denkbare muziekgenre aan bod. Erlend Øye is een overlevende uit de tijd dat het festival een opmerkelijke voorliefde had voor Scandinavische melancholie.

Het was al de vijfde keer dat de Noor op ITGWO optrad, dit keer op de Open Plek met een gezelschap van akoestische muzikanten. Het klonk behalve weemoedig ook lief en broos. Helemaal op zijn plek daar midden in het bos.

9. Ronnie Flex
Het gebeurde Ronnie Flex twee jaar terug ook al op ITGWO, maar ook nu weer stroomde het podium vol met een compleet schoolplein aan kinderen. De rapper besloot met een stichtelijke boodschap aan zijn jeugdige fans:

"Doe je best op school. Spaar je centjes, geef ze niet uit aan dure merkkleding. Luister naar je ouders." En toch ook nog: "Maar luister vooral naar mij."

8. Pip Blom
Net als laatst op Lowlands leek ook hier gitaarrock wel een uitstervend genre. Maar Pip Blom, de 22-jarige trots van de Watergraafsmeer, hield op ITGWO de vlam brandend in een show vol onstuimige indierock naar vooral Brits voorbeeld.

Dat daarbij ook weleens iets fout ging, deerde niet. "We doen gewoon net of het erbij hoort," sprak Blom monter tegen haar band.

7. Observatorium
ITGWO deed ook weer aan beeldende kunst, dit jaar zelfs meer dan ooit. Opvallend in de kunstroute was de bijdrage van het kunstenaarspaar Miek Zwamborn en Rutger Emmelkamp. Normaal gesproken wonen en werken zij op het Schotse eiland Mull.

Het observatorium dat ze daar bouwden werd voor ITGWO gedemonteerd en verscheept naar Vlieland, waar het dit weekend boven op een duin stond. Een prachtig houten gebouwtje, dat het midden hield tussen een ouderwetse jongenshut en een wetenschappelijke observatiepost.

Geinig: keek je door de periscoop die uit het dak stak, dan zag je niet Vlieland, maar het onherbergzame Mull.

6. Oesters
We kennen de Zeeuwse en Franse varianten, maar ook de Wadden hebben oesters. Elke ochtend 'plukte' de oesterman van het festival er duizenden in de directe nabijheid van het festival.

Heerlijk, net als de 'pornomosselen', kokkels en scheermessen van het visrestaurant op het terrein. Geen festival waar je zo goed eet en drinkt. Goedkoop is dat niet.

Ook wel een momentje: je realiseren dat de anderhalve munt die je net achteloos neerlegde voor een koffie een waarde van 4,20 euro vertegenwoordigt.

5. Delikt
Er wordt soms ook flink geragd op de eerder genoemde Open Plek. De konijntjes zullen vast lang napraten over het optreden van Delikt, de Rotterdamse hiphopcrew die zich afficheert als 'sloopbedrijf'.

Rapper Jordy Dijkshoorn deed ook op 'Vlie' van zich spreken als een binnen de Nederhop unieke figuur: haar als Nathan Rutjes, de dictie van een marktkoopman, verbeten als Jules Deelder in zijn beste jaren.

4. Fietsen
"I've never seen so many bicycles in my life," zei de zangeres van het New Yorkse Sunflower Bean. Het waren er inderdaad weer héél veel dit jaar.

Handig, maar vooral leuk: per fiets bereik je niet alleen makkelijk de verder gelegen podia en het dorp, maar ontvlucht je ook in maar een paar minuten de drukte van het festival.

3. Strandpodium
"Dat hadden we in al die jaren ITGWO nog niet gehad: een podium op het strand aan de Noordzeekant van het eiland. Het zag er vooral 's avonds echt schitterend uit. Overdag maakte Vlieland zijn bijnaam 'Vlibiza' er volledig waar.

2. Oumou Sangaré
Afrikaanse magie op de late zaterdagavond. Grote kans dat een groot deel van de ITGWO-gangers nooit eerder van haar had gehoord, maar de Malinese zangeres Omou Sangaré overtuigde iedereen op het bomvolle Sportveld.

Het eerste deel van het optreden was nog enigszins ingetogen, daarna was het feest. Sangaré zong niet alleen de sterren van de hemel (en dat zijn er op Vlieland nogal wat), ze gaf ook dansles. We deden het goed, vond de zangeres in charmant kwakkel-Engels: "You bravo!"

1. Reinbert de Leeuw
"In de jaren zeventig liet hij Nederland kennismaken met de muziek van de Franse componist Erik Satie. Nu is Reinbert de Leeuw, bijna tachtig, er wel klaar mee. Maar vooruit, voor ITGWO wilde hij ze nog één keer spelen, die even minimale als romantische pianobouwwerkjes.

Grijze man achter een vleugel (waarvan de toetsen op zijn verzoek met een föhn waren verwarmd) midden in de duinen. Heel af en toe was er de onderdrukte lach van een kind of het gekrijs van een meeuw, maar verder waren er alleen die bijna meditatieve pianoklanken.

De Leeuws late debuut in de open lucht, waarbij muziek en natuur één waren, was ontroerend mooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden