Plus

'De tijd is rijp voor Afrikaanse superhelden'

Met uitzondering van Black Panther zijn superhelden in de stripwereld al jaren vooral blank. Nieuwe tekenaars willen dat veranderen.

Black Panther, ook bekend als T'Challa, heerser over het fictieve Afrikaanse land Wakanda. Beeld Marvel
Black Panther, ook bekend als T'Challa, heerser over het fictieve Afrikaanse land Wakanda.Beeld Marvel

In stripverhalen zijn vreemde werelden goed verbeeld, maar bij echt bestaande landen lijkt het minder goed te gaan. Onlangs glipte er bij de jaarlijkse uitgave van Superman/Wonder Woman een fout doorheen. Een dialoog zou zijn vertaald uit het Pakistaans. Die taal bestaat niet, in Pakistan wordt vooral Urdu gesproken.

Een paar dagen later liet uitgever Marvel Spider-Man naar Cuba gaan, maar het was de Puerto Ricaanse vlag die op de tekening wapperde. De eindredactie bood razendsnel excuses aan en herstelde de fout in de digitale editie.

Honger en oorlog
Afrika en Afrikaanse personages komen er slecht af in Amerikaanse strips. Afua Richardson is een van de weinige Afro-Amerikaanse tekenaars die werkt voor een grote uitgever als Marvel. Ze heeft Afrikaans en indiaans bloed en heeft de Nina Simone Artistic Achievement Award gekregen voor haar strips.

Deze maand heeft Marvel een nieuwe comic uitgebracht van een zwarte Spider-Man met Hispanic wortels. Miles Morales is zijn naam. Morales verscheen ook al in eerdere comics, maar in Spider-Man #1 is hij officieel dé Spider-Man, waar dat eerder Peter Parker was. Beeld Marvel
Deze maand heeft Marvel een nieuwe comic uitgebracht van een zwarte Spider-Man met Hispanic wortels. Miles Morales is zijn naam. Morales verscheen ook al in eerdere comics, maar in Spider-Man #1 is hij officieel dé Spider-Man, waar dat eerder Peter Parker was.Beeld Marvel

"Je ziet met name dorre wastelands vol honger en oorlog of de gevaarlijke jungle van Congo. Een beetje research is te veel gevraagd. Er is totaal geen oog voor wat het continent in de afgelopen jaren heeft bereikt na duizenden jaren ontwikkeling. Het is gewoon luiheid."

Vrouwelijke krijger
Toch is er reden voor optimisme. Zo is New York Times-bestsellerauteur Ta-Nehisi Coates door Marvel aangenomen voor het schrijven van de avonturen van een van de weinige echt Afrikaanse personages, Black Panther, ook bekend als T'Challa, heerser over het fictieve Afrikaanse land Wakanda.

Comic Republic, een Nigeriaanse uitgeverij die in 2013 is opgericht, brengt onder de naam African Avengers een keur aan titels uit, waaronder over Guardian Prime - overdag modeontwerper en 's nachts een superheld die vecht voor een veiliger Nigeria - de geduchte vrouwelijke krijger Ireti en de supersnelle Maxspeed. Nigeria is het middelpunt van de Afrikaanse stripexplosie.

Jide Martin, oprichter en algemeen directeur van Comic Republic: "Er zat een moreel vacuüm bij de huidige generatie, een gebrek aan iconen. Ik wilde die leemte opvullen. Ik dacht terug aan mijn jeugd en herinnerde me dat ik me altijd afvroeg wat Superman of Batman in mijn plaats zou doen als ik voor een beslissing stond. Ik besloot hetzelfde medium te gebruiken om de huidige en de volgende generatie iets te geven om in te geloven."

Interessant genoeg komt de helft van de digitale downloads die Comic Republic krijgt van buiten Afrika, vooral vanuit de VS en Groot-Brittannië.

Miles Morales voordat hij onlangs de officiële opvolger van Peter Parker werd. Beeld Marvel
Miles Morales voordat hij onlangs de officiële opvolger van Peter Parker werd.Beeld Marvel

Roye Okupe is geboren in Lagos en verhuisde op zijn zeventiende naar Washington om te studeren aan de George Washington University. Hij heeft in 2012 een eigen bedrijf opgericht, YouNeek Studios. Okupe beschouwt het als zijn missie om verhalen over superhelden te maken met personages uit delen van de wereld die meer aandacht verdienen. Zo is daar EXO, een superheld in het Lagos van 2025.

Afrikaanse superheld
Okupe is via Kickstarter een crowdfundingactie begonnen om een graphic novel te kunnen financieren. "Ik viel met mijn neus in de boter toen ik in 2002 naar Washington verhuisde. Toen kwamen net al die succesfilms met superhelden uit. Ik verliet met tranen in mijn ogen de bioscoop nadat ik Spider-Man met Toby Maguire had gezien. Ik kon niet geloven dat ik Spider-Man in actie had gezien. Maar toen bedacht ik ineens iets. Wat zou het mooi zijn als je in de bioscoop een film over een Afrikaanse superheld zou zien."

Okupe is opgegroeid met tekenfilmhelden als Batman, Ninja Turtles en Transformers. "Stripboeken waren er nauwelijks in Lagos. Een gewone strip- of superheldenfan kent waarschijnlijk niet één Afrikaanse superheld. En zelfs kenners komen niet verder dan Black Panther en Storm uit X-Men."

"Het is tijd dat dat verandert. Wij als Afrikaanse tekenaars moeten een tandje bijzetten en niet zomaar Afrikaanse - in mijn geval Nigeriaanse - personages opvoeren, maar met geweldige personages komen die fantastische avonturen beleven."

Eigen verhalen
Afrikaanse tekenaars vinden het belangrijk dat ze het echte Afrika laten zien. Okupe: "Ik wil dat mensen een andere kant zien van Nigeria: onze technologische industrie, stadsarchitectuur, cultuur, humor. Die kant zie je niet vaak in de mainstreammedia. Voor mijn gevoel is het aan ons als Afrikaanse en Afro-Amerikaanse tekenaars om met meer eigen verhalen te komen."

Jide Martin van Comic Republic is het daarmee eens. "De mogelijkheden zijn onbegrensd. Er is steeds meer vraag naar diversiteit."

Kan de opkomst van de Afrikaanse stripindustrie ook verandering brengen in de manier waarop Afrika hier wordt afgeschilderd in stripverhalen? Volgens tekenaar Afua Richardson is dat niet zo moeilijk. "We leven in een informatietijdperk. Lees je gewoon in. Stel je voor wat voor verwrongen beeld je van de Verenigde Staten zou hebben als je alleen maar gettobewoners of arme, hongerende, verbitterde mensen zou zien. Dat land zou je niet graag bezoeken."

Dit is een vertaling van Chris Reuvers van een verhaal van theguardian.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden