Plus

De tijd doden met een glaasje Fisteldistelpus

Het verschijnen van de nieuwe Harry Potter in de Nederlandse vertaling werd vannacht gevierd met een stoomlocomotief op het Rokin. Boekhandel Scheltema was als de magische doorgang naar Perron 9¿.

Eva Hofman
Om middernacht mocht Scheltema beginnen met de verkoop van het nieuwe Harry Potter-boek. Beeld Amaury Miller
Om middernacht mocht Scheltema beginnen met de verkoop van het nieuwe Harry Potter-boek.Beeld Amaury Miller

Zo'n honderd Harry Potterfans staan even voor elven te wachten voor Scheltema, waar om middernacht de verkoop van Harry Potter en het vervloekte kind mag beginnen. Verkleed als Harry trappelt Eelke Meindersma (12) bijna van ongeduld voor de vertaling. "Ik kan nog niet zo goed Engels."

Eenmaal door de magische deur naar de boekhandel zijn er gifdrankjes. Skelettine. En Fisteldistelpus. Terwijl ze wachten op het moment dat het boek over de toonbank mag, gaan ze op de foto, zogenaamd met een uil, heksenhoed of toverstaf.

De zussen Jopie (26) en Lotje Louwe Kooijmans (15) hebben hun eigen heksenhoed meegenomen. Jopie heeft het origineel al gelezen. Ze kon gewoon niet wachten en de aan mythologie ontleende namen zijn, anders dan in de vertaling, precies zoals auteur J.K. Rowling ze heeft bedoeld.

Locomotief Bello
Er zou eigenlijk geen boek meer komen rond de tovenaarsleerling. Rowling had al lang geleden aangekondigd dat met het zevende deel de Harry Potterserie zou sluiten. Harry Potter en het vervloekte kind is dan ook geen roman, maar een gestileerde versie van het script voor een toneelstuk dat van de zomer in Groot-Brittannië werd opgevoerd.

Des te groter de verrassing toen er toch weer een deel verscheen. En geen grotere Harry Potterkenner dan Jopie, volgens haar zusje. "We deden een Harry Potterquiz, maar zij mocht al snel niet meer meedoen. Ze wist gewoon te veel." In de rij wordt Lotje intussen uitgelegd hoe ze haar hoed moet dragen. Voor ingewijden in de Harry Pottersaga: een sorteerhoed.
Scheltema heeft speciaal voor de gelegenheid zelfs een stoomlocomotief geregeld. Locomotief 'Bello' van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik fungeert als de Hogwarts Express die Harry Potter en zijn klasgenoten via Perron 9¿ van het Londense station King's Cross aflevert bij Hogwarts, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus - in de Nederlandse vertaling: Zweinstein.

"En dat terwijl Bello, uit 1914, ouder is dan de stoomtrein die voor de Harry Potterfilms is gebruikt," zegt René van den Broeke, de trotse directeur van de Museumstoomtram. Om onder de bovenleiding van de tram door te komen, moest de hele schoorsteen eraf. De rookpluimen komen voor één keer uit een rookmachine, verklapt Van den Broeke. "In het echt ruikt het heel anders."

Bioscoopkaartjes
Volgens Scheltema is het voor het eerst sinds 1939 dat een stoomtrein in de binnenstad komt. Toen tufte een replica van de Arend over het Frederiksplein voor de tentoonstelling vanwege het honderdjarig bestaan van de spoorwegen in Nederland.

Voor de eerste vijfhonderd bezoekers heeft Scheltema ook een bioscoopkaartje van Harry Potterspin-off Fantastic beasts and where to find them. Maar heel wat heksen en andere Harry Potterliefhebbers lopen straal aan de gratis filmkaartjes voorbij. Ze komen voor het boek.

Dit vond recensent Joukje Akveld van de nieuwe Harry Potter: Je zal maar de zoon van Harry Potter zijn

9¾.

Op station King's Cross vertrekt de trein naar Hogwarts. Wie door de muur tussen perron negen en tien stapt, komt op Perron 9¾.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden