Han Lips kijkt tv

De straaljagers glimmen. En daar kijken dus al weken een miljoen mensen naar

Han Lips schrijft over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Hoogvliegers.

Han Lips
Hoogvliegers, NPO 1. Beeld -
Hoogvliegers, NPO 1.Beeld -

Drama op de publieke omroep, het blijft behelpen. Het idee voor de nieuwe serie Hoogvliegers – Nederlandse jongeren worden opgeleid tot straaljagerpiloot– verschilt helemaal niks van de film Top Gun: Amerikaanse jongeren worden opgeleid tot straaljagerpiloot.

Dat Hoogvliegers er überhaupt is gekomen, heeft dan weer alles met Top Gun te maken. Toen deze film met Tom Cruise in 1986 een doorslaand succes werd, zag de Amerikaanse luchtmacht het aantal rekruten vervijfvoudigen. Dat wilde het Nederlandse leger ook wel, met zijn eeuwige personeelstekort. Dus de luchtmacht was graag bereid de hele ijzerwinkel uit te lenen, met F-16’s en al.

Sterker nog, de luitenant-kolonel die waakt over het imago van de luchtmacht, liep samen met bedenker Errol Nayci bij alle omroepen de deuren plat. Iemand belangstelling in een flitsende dramaserie? De EO hapte toe. Waar Lips dan weer wel hard om moest lachen: Nayci kende de F-16’s al. Hij was vliegtuigspotter bij vliegbasis Soesterberg.

Over het verhaaltje hoeven we het verder niet te hebben. De rekruten worden volwassen en dan blijkt wie uit het juiste hout gesneden is. Er is een held die nog voor hij zijn straaljagerbrevet heeft een Russische indringer uit het Nederlandse luchtruim verjaagt. En er is een rivaal, een ronduit onsympathiek ventje. Ook net Top Gun eigenlijk.

De straaljagers glimmen, de legerbasis heeft een zwembad en de rekruten kunnen de hele dag lekker sporten. En daar kijken dus al drie weken een miljoen mensen naar. Hele gezinnen ploffen op zaterdagavond met fris gekamde haartjes op de bank voor Wie is de Mol?, het enige tv-programma dat jongeren nog kijken via lineaire televisie. In de slipstream op NPO 1 volgt Hoogvliegers.

De luitenant-kolonel kan tevreden zijn.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden