'De sterrennacht' komt naar Amsterdam

AMSTERDAM - De sterrennacht van Vincent van Gogh komt naar Amsterdam. Veel toeristen vragen er naar in het Van Gogh Museum, maar het schilderij hangt in het MoMa in New York, waar nu een tentoonstelling met nachtschilderijen van Van Gogh is te zien.

Het Museum of Modern Art (MoMA) onderzocht De sterrennacht. Daaruit bleek dat Van Gogh het schilderij zonder enige onderschildering en vrijwel zonder latere veranderingen op het doek heeft gezet.

De expositie in het MoMA is gewijd aan voorstellingen van de avond en de nacht van Vincent van Gogh. Er hangen schilderijen van boeren die tot in de schemering op het land doorwerken, van broeierige nachtcafés en van landschappen en stadsgezichten onder stralende sterrenhemels.

In tegenstelling tot veel impressionistische tijdgenoten, die vooral de zonovergoten parken en boulevards schilderden, zocht Van Gogh vaak de duisternis van de nacht op.

Van Gogh and the colors of the night werd door het MoMA georganiseerd in samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam, waar de tentoonstelling vanaf 13 februari 2009 te zien is.

Met 23 schilderijen en tien werken op papier is de tentoonstelling bescheiden van omvang, maar door het aantal topstukken verwacht het MoMA grote bezoekersaantallen. Als onderdeel van de expositie is De aardappeleters uit de collectie van het Van Gogh Museum na vijftig jaar weer in New York te zien.

Andere beroemde werken zijn: De sterrennacht boven de Rhône, Eugène Boch (beide afkomstig uit het Parijse Musée d'Orsay) en Het nachtcafé (afkomstig van de Yale University Art Gallery).

Het MoMA besteedt de komende tijd ook uitgebreid aandacht aan Nederlandse kunstenaars als Marlene Dumas en Aernout Mik. In de tentoonstelling In & out of Amsterdam presenteert het museum Amsterdam als centrum voor kunstenaars in de jaren zestig en zeventig.

Afgelopen week vond ook een voorvertoning plaats van de film Van Gogh: brush with genius. Deze geromantiseerde documentaire volgt de plekken in Nederland en Frankrijk waar de schilder gewerkt heeft. De première is op 9 februari 2009 in het Omniversum in Den Haag, waar de film naar verwachting een half jaar zal draaien. Pathé Arena, dat ook een IMAX-zaal heeft, overweegt de film als matineevoorstelling in de programmering op te nemen. (KEES KEIJER)

Van Gogh and the colors of the night, MoMA. Info: www.moma.org

null Beeld
In tegenstelling tot veel impressionistische tijdgenoten, die vooral de zonovergoten parken en boulevards schilderden, zocht Van Gogh vaak de duisternis van de nacht op. Beeld
In tegenstelling tot veel impressionistische tijdgenoten, die vooral de zonovergoten parken en boulevards schilderden, zocht Van Gogh vaak de duisternis van de nacht op.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden