De Standaard stopt met column Dyab Abou Jahjah

De Belgische krant De Standaard stopt na drie jaar met de wekelijkse column van de omstreden publicist Dyab Abou Jahjah. Volgens de krant ging Abou Jahjah te ver toen hij op Facebook een aanslag in Jeruzalem legitimeerde waarbij vier soldaten om het leven kwamen.

Het Parool
Volgens publicist Dyab Abou Jahjah is 'een aanval op soldaten in bezet gebied geen terrorisme, maar verzet.' Beeld ANP
Volgens publicist Dyab Abou Jahjah is 'een aanval op soldaten in bezet gebied geen terrorisme, maar verzet.'Beeld ANP

De Belgisch-Libanese publicist schreef op Facebook dat de bevrijding van Palestina 'by any means necessary' moet gebeuren. Abou Jahjah verwijst hierbij naar de Palestijnse man die zondag met een vrachtwagen inreed op een groep Israëlische soldaten in Jeruzalem.

'Geen terrorisme, maar verzet'
Later voegde hij hier nog aan toe dat 'een aanval op soldaten in bezet gebied geen terrorisme is, maar verzet.' Ook op zijn website verdedigde de columnist zijn uitspraken. 'De chauffeur van de vrachtwagen was een Palestijnse burger die onder bezetting leeft en die soldaten in uniform van de bezettende macht aanviel,' schrijft Abou Jahjah.

'Los van zijn ideologische strekking en los van zijn lidmaatschap van welke organisatie dan ook, mag elke Palestijnse burger en elke burger waar dan ook in de wereld die leeft onder een illegale militaire bezetting, zich daartegen verzetten. Dat recht is vastgelegd in het internationaal recht en in de conventie van Genève.'

Fundamentele kwestie
Voor De Standaard ging Abou Jahjah met deze uitspraken te ver. Het is niet voor het eerst dat Abou Jahjah de grens opzoekt. Maar, zoals hoofdredacteur Karel Verhoeven in een reactie stelt, 'een columnist spreekt niet namens de krant, de krant geeft ruimte voor debat.'

De aard van deze uitspraken vormen volgens de krant echter een fundamentele kwestie. 'Aan het brede debat zijn grenzen,' schrijft de krant, 'en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.' De column wordt per direct stopgezet.

Abou Jahjah in Nederland
Ook in Nederland deed Abou Jahjah het afgelopen jaar stof opwaaien met zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten. Begin 2016 ontstond discussie toen uitgeverij de Bezige Bij zijn Pleidooi voor radicalisering wilde uitgeven.

Schrijvers Tommy Wieringa, Leon de Winter en Jessica Durlacher stapten op bij de uitgeverij. Parool-columnist Theodor Holman vroeg zich af of de Bezige Bij gek was geworden.

Lees ook: Abou Jahjah: 'Staar je niet blind op de Holocaust' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden