De Speld heeft een nieuw zusje: De Pin

Satirische nieuwssite De Speld heeft er een zusje bij: De Pin. Voor haarscherp nieuws, opgeschreven met een feminiene pen.

Hannah Stöve
Nieuwssite De Pin wil, net zoals De Speld, grappen maken waarmee je iets zegt, maar dan vanuit vrouwelijk perspectief. Beeld -
Nieuwssite De Pin wil, net zoals De Speld, grappen maken waarmee je iets zegt, maar dan vanuit vrouwelijk perspectief.Beeld -

De Speld bestaat ruim elf jaar en is een enorm succes: het platform trekt een miljoen unieke bezoekers per maand met zijn satirische nieuwsberichten, posts op sociale media en video's. Vanaf vandaag komt daar zustersite De Pin bij, geschreven vanuit vrouwelijk perspectief.

De Pin wordt gerund door De Speld-redacteuren Martine Bakker (32) en Vera van Zelm (35), beiden ook werkzaam als comedian. Een jaar geleden, tijdens hun eerste ontmoeting, ontstond al het idee om de 'vrouwenmedia' op humoristische wijze op de korrel te nemen, zegt Van Zelm.

"Ik had net een boek geschreven over mijn zwangerschap, waarin ik veel ruimte besteedde aan hoe er over dat onderwerp wordt geschreven. Heel indoctrinerend en alsof je ineens 100 punten van je IQ kwijt bent, omdat je 'een wondertje' aan het maken bent. Maar ik vond dat toontje ook fucking grappig."

Raar en neerbuigend
Bakker ergerde zich tegelijkertijd aan de klassieke vrouwenbladen. "Ik ben afgestudeerd als tijdschriftmaker, en tijdens mijn studie vielen me de vreemde boodschappen in vrouwenmagazines op. Een artikel als 'Dit zegt jouw sterrenbeeld over welk standje bij je past' is met een knipoog bedoeld, maar het is raar en neerbuigend om vrouwen op zo'n manier te vertellen hoe ze seks moeten hebben."

De vrouwen begonnen samen te schrijven, met als eerste resultaat een lekker droog artikel waarmee je aan de hand van je sterrenbeeld te weten komt welk type stofzuigerzak bij je past.

Vrouwelijke redactie
De vrouwelijke redactie zal naast mediakritische stukken en persoonlijke observaties ook de actualiteit op satirische wijze bespreken. Geschikte onderwerpen zijn er ­genoeg; denk aan de schaarste van anticonceptiepillen, de loon- en orgasmekloof, of de ophef over boekenweekthema 'de moeder, de vrouw'.

"We willen, net zoals we op De Speld doen, grappen maken waarmee je wel iets zegt. Die vorm kan ook heel goed werken voor de vrouwelijke visie op het leven."

Toch wordt De Pin niet al te activistisch, zegt Van Zelm - er moet voornamelijk gelachen kunnen worden. "We willen juist laten zien dat het ingewikkeld is om het perfect te doen als activist, het liefst ergens politiek correct te blijven en er ook nog leuk uit te zien."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden