De smartphone maakt meer kapot dan je lief is

Een op de vijf jongvolwassenen heeft ernstige mentale klachten en de smartphone is een belangrijke aanjager. Nu komt er een online afkickprogramma.

Malika Sevil
null Beeld anp
Beeld anp

De mobiele telefoon blijkt meer kapot te maken dan je lief is.

Omdat de berichtenstroom, het nieuwsaanbod en de filmpjesaanwas niet stoppen, is de drang om erop te kijken groot. Dat kan uit de hand lopen.

Inmiddels kampt een op de vijf Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar met dusdanig ernstige mentale klachten dat een burn-out op de loer ligt.

Een grote boosdoener hierin is de mobiele telefoon, stelt onderzoeksbureau GfK naar aanleiding van een enquête onder 1130 jonge volwassenen.

Er zijn enkele opmerkelijke uitkomsten: voor vijf procent van de ondervraagden duurt de nacht te lang; ze zetten de wekker om de smartphone te checken.

Ruim driekwart gaat later slapen, omdat ze te druk zijn met de telefoon. Bijna de helft ervaart stress als ze de telefoon vergeten.

Verzekeraar Interpolis, die het onderzoek liet doen, is een online afkickprogramma begonnen: Digital Detox. Deelnemers krijgen opdrachten, ironisch genoeg via een scherm.

Zo moeten ze hun smartphone tijdelijk in vliegtuigmodus zetten. Ook mogen ze hun telefoon maar voor de helft opladen. Piepjes voor berichten gaan uit.

Adrenalineniveau
Carien Karsten, psycholoog, coach, adviseur voor bedrijven en schrijver van boeken als Uit Je Burn-out, ziet in haar praktijk dat een smartphone een verslavende werking kan hebben.

"Er zijn mensen die continu de druk voelen om het nieuws te checken. Bij scholieren zie je juist dat ze de apps checken omdat ze bang zijn om iets te missen."

De millennials hebben digitaal heel wat bij te benen, want gemiddeld zitten ze in 10 Whats­appgroepen en kijken ze 22 keer per dag op sociale media.

De telefoon is een verlengstuk van jezelf geworden, zegt Karsten. "Bij elk bericht krijg je een prikkel - een kick. Bij het lezen gaat het adrenalineniveau omhoog. Je bent nieuwsgierig, alert. En dat voelt prettig. Dat is niet erg als het een paar keer voorkomt, maar continu is ongezond."

Emotioneel brein
Dat merken de telefoonadepten als ze zich voornemen een tijdje 'droog' te staan. "Een aantal voelt zich dan niet zo goed. Zij voelen de aandrang om de telefoon te pakken en zitten dan minder goed in hun vel."

Belangrijk bij het aanpakken van de telefoonoverdaad is volgens Karsten om de 'angst-om-iets-te-missen' aan te pakken. "Het moet een geruststellende gedachte zijn dat het ook oké is als je niet op de app kijkt."

Jongeren zijn extra vatbaar voor verslavingsverschijnselen, zegt Karsten. "Het rationele brein van een volwassene kan beter bedenken dat het ook goed is als je één keer per uur op je telefoon kijkt."

Bovendien is het emotionele brein van jongeren nog vatbaar voor de vrees dingen te missen.

Slaapverstoorder
Interpolis heeft het afkickprogramma getest op 200 deelnemers. Volgens de onderzoekers sliepen de millennials beter en nam 'the fear of missing out' af.

Hans Hamburger, neuroloog en somnoloog van het Amsterdam Slaap Centrum in Boerhaave MC, ziet veel jongeren in zijn spreekkamer die slaapproblemen hebben, onder andere door het non-stop telefoongebruik. "Jongeren hebben gemiddeld tussen de 9 en 10 uur slaap nodig per nacht."

Behalve dat de telefoon ze 's nachts uit hun slaap houdt omdat ze erop bezig zijn, is het ook een slaapverstoorder omdat dit het brein activeert. En een actief brein ligt wakker.

"Leg die telefoon anderhalf uur tot twee uur voordat je gaat slapen helemaal weg. Want je kan wel jong, snel en slim zijn, je hebt toch die slaap nodig. Chronisch slechte slaap leidt tot slechte prestaties op school. Dus wil je het goed doen op school, zorg dan dat je genoeg slaapt."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden