De sfeer op Lowlands dag één: Zin in!

In Biddinghuizen is de 24ste editie van Lowlands vrijdag van start gegaan. Paroolverslaggever Peter van Brummelen is in de Flevopolder en zag het publiek 's middags meteen op gang komen.

Een van de blikvangers op dag één van het festival: het kunstwerk van Joseph Klibansky voor de X-Ray tent. Beeld anp
Een van de blikvangers op dag één van het festival: het kunstwerk van Joseph Klibansky voor de X-Ray tent.Beeld anp

De eerste dag Lowlands is altijd de dag van het goede humeur. Iedereen nog fris en fit, het terrein ook nog lekker schoon. De sfeer in twee woorden: zin in! Zie al dat enthousiaste volk binnenkomen door de hoofdpoort, als altijd voorzien van vijf enorme fabrieksschoorstenen. De associatie dringt zich op met koeien die na een lange winter in de lente eindelijk de wei weer in mogen.

Maar het is geen lente, het is zomer. Nou ja, sort of. Aanvankelijk is het op dag één echt kortebroekenweer, maar aan het einde van de middag barst de eerste bui los. Er gaan er ongetwijfeld meer volgen dit weekend. Maar Lowlandspubliek is allerminst van suiker. Het is ook geen publiek dat langzaam op gang komt.

De Duitse technoheld Paul Kalkbrenner, die normaliter nachtdiensten draait, staat op Lowlands al om zes uur 's avonds geprogrammeerd in de Alpha, de grootste tent van het festival.

En terwijl het nog lang niet donker is, danst het publiek zich al in het zweet.

Muse
Muse is niet alleen op de eerste Lowlandsdag de grootste naam, de groep is dat op het hele festival. Bij een eerder bezoek aan Nederland trad het trio nog op in de Arena. Maar populair bij alle Lowlandsgangers is Muse zeker niet. Echt zo'n groep die je geweldig vindt of intens haat. Bij Lowlands Science, een deel van het het terrein waar de wetenschap zich presenteert aan het poppubliek, wordt daarvan gebruik gemaakt.

Vrijwilligers kunnen een experiment ondergaan waarbij wordt onderzocht of luisteren naar muziek die ze te gek dan wel verschrikkelijk vinden (Radboud UMC draagt hier zelf Muse aan) van invloed is op hun pijntolerantie.

Nog nieuwigheden op het terrein? Jawel, over de plas water die lekker grootsprakerig Lake Lowlands heet, ligt dit jaar voor het eerst een brug. Handig wel. Maar als het gaat om noviteiten is een kunstwerk van Joseph Klibansky de echte blikvanger. Meteen bij binnenkomst zie je een enorm beeld van een ruimtevaarder die lijkt te zweven boven een ook al zo groot uitgevallen stoel. De sokkel waarop dat alles staat, blijkt een niet te weerstane uitdaging voor de klimgeiten onder de bezoekers.

Rondjes rennen
John Coffey -inderdaad, die groep vorig jaar viral ging met een filmpje waarop te zien was hoe de zanger op Pinkpop een hem uit het publiek toegeworpen biertje zonder morsen opving - gaat er binnenkort een tijd mee kappen. Op Lowlands nemen de gitaarrockers alvast afscheid van het festivalpubliek. En dat levert woeste taferelen op. Op het podium, maar ook onder de toehoorders. Hoogtepunt daarbij de 'circle pit': met zijn duizenden tegelijk heel hard rondjes rennen rond de palen van Bravotent.

Maar niet alles is wild op de eerste dag. Lief, klein en vooral mooi is het optreden van de Britse Izzy Bizu, een zangeres uit de school van Corinne Bailey Rae en Lianne La Havas met zo'n stem die kinderlijk en soulvol tegelijk klinkt. Een onverwacht cadeau.

Zoals gezegd: zin in! Beeld anp
Zoals gezegd: zin in!Beeld anp
Die Antwoord uit Zuid-Afrika, vrijdagmiddag op Lowlands Beeld anp
Die Antwoord uit Zuid-Afrika, vrijdagmiddag op LowlandsBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden