PlusRecensie

De serie over Jeffrey Epstein geeft zijn slachtoffers een gezicht

Seksueel roofdier, als voor iemand die term van toepassing is, dan is het wel Jeffrey Epstein. De steenrijke Amerikaan misbruikte honderden vrouwen, van wie een groot deel minderjarig was. De vierdelige Netflixdocumentaire Filthy Rich geeft inzicht in hoe hij jarenlang zijn gang kon gaan. Maar bovenal geeft het de serie zijn slachtoffers een gezicht.

Roelf Jan Duin
Jeffrey Epstein. Beeld Netflix
Jeffrey Epstein.Beeld Netflix

Epstein, die in de jaren tachtig een fortuin verdiende op Wall Street, hield er een vernuftige werkwijze op na. Samen met zijn vriendin Ghislaine Maxwell zette hij een fijnmazig netwerk op van jonge vrouwen die hij stelselmatig verkrachtte. Om zijn behoefte te bevredigen werd een sinister piramidespel opgetuigd, waarbij meisjes die hem ‘masseerden’ andere meisjes, vaak klasgenoten, tegen betaling rekruteerden om ook bij hem over de vloer te komen in zijn huizen in New York, Florida, Parijs en op zijn privé-eiland in de Caraïben. Met name kwetsbare meisjes uit achterstandswijken vielen ten prooi aan Epstein.

Filthy Rich laat velen van hen aan het woord, de details die zij beschrijven zijn huiveringwekkend. Epstein wist de meisjes met geld te verleiden, en als ze eenmaal in zijn macht waren en hun wil gebroken was, kon het misbruik jarenlang doorgaan.

Ronduit onthutsend is hoe Epstein keer op keer zijn straf wist te ontlopen. Onderzoeken van de politie werden gedwarsboomd door justitie, en nadat hij in 2008 wordt veroordeeld tot 18 maanden cel, terwijl levenslang in de lijn der verwachting lag, mocht hij iedere dag de gevangenis verlaten om thuis te ‘werken’. Tijdens zijn voorwaardelijk vrijlating vloog hij, tegen de regels in, met zijn eigen helikopter en privéjets naar zijn luxe onderkomens, waar hij doorging met wat hij deed: meisjes dwingen tot seks.

Epstein was bevriend met de machtigsten der aarde: Bill Clinton, Donald Trump, Prince Andrew. En hoewel het in de serie niet hardgemaakt wordt, is de suggestie dat zijn machtige connecties Epstein ook uit de problemen hielden. Tot hij, vorig jaar, toch aangehouden werd, en al zijn voormalige vrienden, van wie sommige ook zouden participeren in de orgies die hij organiseerde, hun handen van hem af trokken.

De afloop is bekend: Epstein pleegde zelfmoord in zijn cel, maar niet voordat hij al zijn geld naar de Maagdeneilanden sluisde, waardoor zijn slachtoffers waarschijnlijk kunnen fluiten naar een schadevergoeding.

De kijker leert in Filthy Rich ‘de mens achter het monster’ nauwelijks kennen. Er zijn veel dronebeelden van zijn bezittingen, maar bewegend beeld van Epstein is er alleen van de politieverhoren. Daaruit blijkt wel zijn gebrek aan empathie, en hoe manipulatief en intimiderend hij was.

Nieuwe feiten worden in de documentaire niet gepresenteerd. Maar waar de documentaire wel in slaagt, is laten zien hoe het misbruik de vrouwen traumatiseerde. Dat Epstein zelfmoord pleegde (of werd hij vermoord? Ook die vraag wordt in de documentaire wel opgeworpen, maar niet beantwoord) ontneemt hen de kans om in de rechtszaal hun verhaal te doen. Een van hen kon dat wel, korte tijd voor Epstein overleed. “Herinner je me nog?,” vroeg ze aan hem. “Waarschijnlijk niet, want er waren honderden zoals ik. Maar ik zal jou de rest van mijn leven moeten herinneren.”

Onrecht, dat is de rode draad van Filthy Rich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden