PlusVoor alle leeftijden

De scheidslijn tussen droom en werkelijkheid vervaagt in youngadultroman over eerste liefde

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa van Raf De Bie (Uitgeverij Vrijdag, € 21,99).

Wie is Raf De Bie?

Raf De Bie (1986) is een Vlaamse schrijver die studeerde aan de Schrijversacademie in Antwerpen. Eerder publiceerde hij korte verhalen. Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa is zijn romandebuut.

Een roman voor volwassenen?

Zo wordt het wel gebracht, maar dit is zo’n typisch boek op de grens van young adult en volwassenenliteratuur. De hoofdpersonen zijn negentien, het verhaal gaat over eerste liefde(s). Ik moest tijdens het lezen vaak denken aan Magnus van Arjen Lubach, ook zo’n toegankelijke roman over overweldigende verliefdheid. Tel daarbij op De Bies lichtvoetige stijl en het catchy grafische omslag en je hebt een boek dat prima past op de leeslijst voor middelbare scholieren.

En het verhaal?

Dino is een serieuze, ambitieuze jongen die de desserts verzorgt in een restaurant. Als hij op een dag een doos gebak moet bezorgen bij Julia, de dochter van de chef, slaat de vonk over. Tot zover het realistische gehalte van het boek. Want behalve hulpkok is Dino ook zelfverklaard dromenvanger. Niet zoals de GVR in Roald Dahls beroemde kinderboek, maar het zorgt wel voor een surrealistisch lijntje. Julia heeft namelijk over Dino gedroomd vóór ze hem ontmoette, compleet met naam. In die droom zat een verwijzing naar de tragische eerste liefde van haar vader. Dino en Julia weten zeker dat de droom iets te betekenen heeft. Op de oude Vespa van de chef gaan ze op onderzoek uit en op dit punt begint de scheidslijn tussen droom en werkelijkheid te vervagen.

Al met al een geslaagd debuut?

Eerlijk gezegd haakte ik af bij die speurtocht door die surrealistische schemerwereld. Het lijkt of de schrijver daar reikt naar iets waar hij niet helemaal grip op heeft. Maar Raf De Bie is ontegenzeggelijk een getalenteerd verteller die scheutig strooit met originele observaties. ‘Als ik de glimlach van mijn gezicht had kunnen nemen, was hij groot genoeg dat ik ermee kon touwtjespringen.’

Benieuwd naar zijn volgende boek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden