Update

'De sadist' is toch niet van Reve

BRUSSEL - De 'pornografische novelle' De sadist die vorige week opdook, is hoogst waarschijnlijk niet van Gerard Reve. Dat heeft Nop Maas, die werkt aan een biografie van de in 2006 overleden schrijver, tegen de Vlaamse publieke omroep VRT gezegd.

Ook Reves voormalige levenspartner Joop Schafthuizen sluit zo goed als uit dat het verhaal van Reve is. ''Ik weet voor 99,9 procent zeker dat dit niet van Gerard is. Anders zou er zeker een afschrift in het archief hebben gezeten.''

Volgens Maas bevat de tekst zinnen die nooit van Reve afkomstig kunnen zijn. Reve was iemand die altijd uiterst precies formuleerde, terwijl deze tekst heel slordig is geschreven, aldus Maas.

Bovendien treedt Frits van Egters in het verhaal op, de hoofdpersoon van Reves debuutroman De avonden uit 1947. Volgens Maas kreeg Reve al snel na verschijning een hekel aan De avonden en is het onwaarschijnlijk dat hij Van Egters als hoofdpersoon van een nieuw verhaal zou nemen. Schafthuizen hanteert dezelfde argumenten. Hij zegt verder dat het verhaal is getypt op een schrijfmachine die bij zijn weten nooit door Reve is gebruikt. Reve heeft hem ook nooit iets over het verhaal verteld.

Eric Duivenvoorden kwam De sadist tegen bij de voorbereiding van zijn boek over provo-inspirator Robert Jasper Grootveld. Het stond in diens tijdschrift Rabarber, dat in 1960 in een oplage van één exemplaar uitkwam. Reve en Grootveld waren in die periode bevriend.

Anders dan de titel suggereert, is de novelle een keurig verhaal, vertelde Duivenvoorden vorige week. ''Er is hoogstens sprake van een zich ontwikkelende erotische spanning tussen Frits en de vrouw bij wie hij, na een val met zijn fiets, wordt binnengelaten om van de schrik te bekomen.'' (HET PAROOL)

Volgens biograaf Maas bevat De Sadist zinnen die nooit van Reve (foto) afkomstig kunnen zijn. Foto GPD/Wubbo de Jong Beeld
Volgens biograaf Maas bevat De Sadist zinnen die nooit van Reve (foto) afkomstig kunnen zijn. Foto GPD/Wubbo de Jong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden