PlusExpositie

De polaroids van cameraman Robby Müller zien eruit als filmstills

Jan Pieter Ekker
Robby Müller, Santa Fe, New Mexico II, 1985. Beeld Robby Müller
Robby Müller, Santa Fe, New Mexico II, 1985.Beeld Robby Müller

Like Sunlight Coming Through the Clouds
Robby Müller

Waar Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 189
Te zien t/m 22/8

In april had de eerste editie van de fotobeurs Paris Photo New York moeten plaatsvinden; Annet Gelink Gallery zou er polaroids tonen van cameraman Robby Müller (1940-2018). Maar net als bij de meeste andere fotobeurzen gooide corona roet in het eten. De reeds gemaakte prints zijn deze zomer daarom te zien in de eigen galerie in de Laurierstraat.

Like Sunlight Coming Through the Clouds luidt de titel van deze solo­tentoonstelling van de ‘Master of Light’. Een goed gekozen naam – uit elke polaroid spreekt Müllers talent voor het vastleggen van schoonheid en licht op de meest onwaarschijn­lijke plaatsen.

Aan de muren hangen ingelijste uitvergrotingen. Sommige zien eruit als filmstills, zo mooi zijn ze. Van filmische plekken als Santa Fe, van yellow cabs en van de Cadillac uit Jim Jarmusch’ Mystery Train (1989), van zijn springende dochtertje Camille. In een hoek staat een enorme monitor waarop een compilatie te zien is van 35mm-fragmenten uit Müllers persoonlijke archief, samengesteld door Claire Pijman, die in 2018 de met een Gouden Kalf bekroonde documentaire Living the Light – Robby Müller maakte.

In vier vitrines wordt een fraaie selectie originele polaroids getoond, gegroepeerd op thema (stillevens, interieur/exterieur). Er is een bijzondere serie te zien van de Eiffeltoren, vanaf dezelfde positie genomen, maar steeds iets later op de(zelfde?) avond. Er hangen drie min of meer dezelfde polaroids van een kamer in het Holiday Inn in Austin, Texas, waar Müller verbleef tijdens de op­namen van Honeysuckle Rose, een romantisch drama uit 1980 met ­Willie Nelson in de hoofdrol. De avond valt, de televisie staat aan.

Op een andere hotel­polaroid staat een (verplaatst) lampje, waarover Müller de sarong heeft gedrapeerd die hij steevast meenam als hij op reis was – licht was altijd en overal belangrijk.

Zijn talent om bijzondere foto’s te maken van onbelangrijke, vaak allesbehalve fotogenieke details en niet-pretentieuze dingen blijkt ook uit de polaroids van het keukentje en het koffiezetapparaat in een hotel in LA.

Zijn oog voor licht en reflecties spreekt uit twee polaroids van Sea Palace, het drijvende Chinese restaurant aan de Oosterdokskade, ge­maakt tijdens een avondwandeling in 1991 of 1992, toen Müller een tijdje op de woonboot van zijn ex-vrouw Anneclaar verbleef, die aan de Prins Hendrikkade lag.

Een speciaal gemaakte oplage van Sea Palace was kortgeleden als lezersaanbieding te koop bij Het Parool. Die kostte 325 euro en was binnen 24 uur uitverkocht. Wie alsnog een polaroid van Müller wil hebben, moet dieper in de buidel tasten; de reproducties die nu bij Annet Gelink te zien zijn, beginnen bij 2725 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden