Plus

De opmars van Eva Jinek: 'Bij vlagen heeft ze iets van Sonja Barend'

We kunnen de laatste weken niet om Eva Jinek heen: ze heeft de gasten, tv-momenten én kijkcijfers. Toch maakt Jinek na volgende week gewoon plaats voor Pauw & Jinek.

Jinek durft aan haar volle tafel fel deel te nemen aan het gesprek. Wat meer Eva en wat minder Jinek. Beeld anp

De laatste weken trilt de telefoon van Hans Laroes, interim-hoofdredacteur van KRO-NCRV, doordeweeks dikwijls om acht uur 's ochtends. Vaak is het Ewart van der Horst, eindredacteur van Jinek, die hem met gepaste trots op wederom klinkende kijkcijfers wil wijzen.

Terwijl tv-critici over elkaar heen buitelen om het fermst te beweren dat Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door zijn werkvreugde kwijt is en Humberto Tan met zijn RTL Late Night op instorten staat, is er louter lof voor Eva Jinek, die liefkozend de koningin van de late avond wordt genoemd.

'Geforceerd nieuw duo'
Wel even jammer: maandag begint ze alweer aan haar laatste week, waarna Jinek tot de verkiezingen samen met Jeroen Pauw een programma op NPO 1 presenteert. Vanaf 17 maart neemt Pauw het weer in zijn eentje over.

"Eigenlijk ongelooflijk," zegt media-expert Marianne Zwagerman. "Jinek heeft tijd nodig gehad om iets op te bouwen. Nu dat gelukt is, en de kijker duidelijk kiest voor Jinek, moet het programma alweer wijken omdat de Vara haar zendtijd claimt voor Pauw. Dat heeft niks met 'rekening houden met de kijker' te maken. Het is pure omroeppolitiek. Voor het verkiezingsprogramma op NPO 1 krijg je nu een geforceerd nieuw duo dat weer moet zoeken naar gewenning. Om gek van te worden."

De wisseling van de wacht hoort echter bij de afspraak van de NPO waarbij Jinek en Pauw de zendtijd sinds dit jaar eerlijk verdelen. In de zomer staat Pauw zijn plaats weer af.

De opmars van Jinek in de afgelopen maanden lijkt vooral toe te schrijven aan een combinatie van de juiste actuele gasten (denk: Patricia Paay die eenmalig wilde vertellen over het uitlekken van haar seksfilmpje), de spraakmakende momenten (denk: Jules Deelder tegenover Connie Palmen) en de cijfers (de uitzending met Paay was met 1,4 miljoen kijkers een record).

En misschien nog het belangrijkst: Jinek durft aan haar volle tafel fel deel te nemen aan het gesprek. Wat meer Eva en wat minder Jinek. Volgens Laroes heeft het uitstapje buiten de veilige studio - in de zomer maakte Jinek tv-serie De Verenigde Staten van Eva - haar bovendien een extra zetje gegeven.

Nieuwsgieriger naar Jinek
Tegenover de opvallende opmars van Jinek staat de crisis bij commerciële tegenhanger RTL Late Night. De vermeende dip van DWDD, die wel heel dik wordt aangezet, valt in het niet bij de vrije val van de RTL-talkshow: afgelopen week viel het programma zelfs buiten de top 25, met minder dan een half miljoen kijkers.

Beeld anp

Is Humberto Tan het spoor bijster? Niet volgens tv-wetenschapper aan de UvA Maarten Reesink. "Tan volgt met Late Night een andere agenda dan Pauw: breder en minder zwaar. Dat deed hij succesvol, maar Jinek lijkt nu inhoudelijk in zijn vaarwater te zijn gekomen. Voorheen was haar onderwerpkeuze vergelijkbaar met Pauw, nu met die van Late Night. En gezien de kijkcijfers heeft ze het momentum overgenomen. Mensen zijn ook nieuwsgieriger naar Jinek, lijkt het."

Media-expert Zwagerman sluit zich daarbij aan. "Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren bij Late Night, maar Jinek doet het gewoon steengoed. Bij vlagen heeft ze zelfs iets van de oude Sonja Barend: vriendelijk, extreem journalistiek en haar mening die er af en toe fors doorheen schijnt."

'Ongehoord trots'
Zowel Jinek als Tan interviewde onlangs premier Mark Rutte. Volgens Zwagerman tonen die gesprekken de verschillen tussen de talkshowhosts. "Jinek toonde ergernis, zonder dat het irritant werd. Bij Tan (Zwagerman zat zelf aan tafel tijdens het gesprek) zag je vooral gelikt vakmanschap. De professional aan het werk, maar dat maakte het soms wel saai."

Jinek mag dan in opperbeste stemming haar laatste week in gaan, de redactie wil niet meelopen in de polonaise. Rachel Franse, freelance nieuwsredacteur van het programma (vanaf volgende week Pauw & Jinek), laat weten 'ongehoord trots' te zijn op Jinek, maar wil nu verder niet ingaan op de opmars van het programma.

"Pauw & Jinek begint direct na twee maanden Jinek en dat zal ongelooflijk zwaar zijn. Jubelen hoort daar (nog) even niet bij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden