PlusSerierecensie

De opkomst en ondergang en ook de losse handjes van Mike Tyson

In de dramareeks Mike worden jeugd, opkomst en ondergang in de boksring van ‘Iron Mike’ Tyson op een verrassende manier naverteld. Daarbij wordt de genadeloze bokskampioen zelf ook niet gespaard.

Ab Zagt
Trevante Rhodes als Mike Tyson in Mike Beeld Disney+
Trevante Rhodes als Mike Tyson in MikeBeeld Disney+

Bokslegende Mike Tyson omschreef zichzelf ooit als ‘de meest genadeloze kampioen aller tijden. Niemand kan me tegenhouden.’

De enige die de wereldkampioen – die met ongekende slagkracht zijn tegenstanders vaak al in de eerste ronde knock-out sloeg – kon stoppen was Iron Mike zelf.

Dat blijkt overduidelijk uit de dramaserie Mike waarin zijn jeugd, opkomst en ondergang in de boksring op een verrassende manier worden naverteld. Al in de eerste scène wordt duidelijk dat de serie geen doorsnee aanpak heeft.

Tanden in oorlel

We zien hoe Tyson in zijn beruchte gevecht uit 1997 zijn tanden zet in de oorlel van zijn tegenstander Evander Holyfield. Het meest bekende moment uit zijn carrière wordt meteen onderbroken door de dader zelf. “Is dit wie ik ben?” vraagt Tyson (buitengewoon sterk vertolkt door Trevante Rhodes) aan het publiek dat in een theater het door hem zelf vertelde levensverhaal aanhoort. “Yeah. No.”

Die opmerking leidt een terugblik op zijn jeugd in. De complexe verhouding met zijn liefdeloze moeder, het opgroeien zonder vaderfiguur, zijn talloze op jonge leeftijd doodgeschoten vrienden. Maar ook de kortstondige verhouding met zijn vrouw (televisiester Robin Givens die een vreselijke, hebzuchtige schoonmoeder meenam) en de managers in zijn leven die hem maakten en uitbuiten passeren de revue.

Tyson, die als te dik kind op de basisschool in elkaar werd geslagen, wekt in deze miniserie de indruk dat hij open kaart speelt. Hij spaart zichzelf niet en bekent ruiterlijk zijn fouten die hem onder meer voor verkrachting in de gevangenis deden belanden waardoor zijn miljoenenfortuin verdween. Op 13-jarige leeftijd was hij in Brooklyn al 38 keer door de politie opgepakt. Maar in de gevangenis werd wel zijn bokstalent ontdekt.

Weelde van de roem

De suggestie dat deze dramareeks een eerlijk beeld van het vechtbeest geeft, blijkt uit de momenten als Tyson direct het woord tot de kijker richt. Een voorbeeld: zijn moeder beticht hem van diefstal bij de buren. De jonge Mike ontkent glashard, maar de volwassen versie van Mike laat in dezelfde scène weten dat hij wel degelijk schuldig was. Ook in zijn excessieve en respectloze omgang met vrouwen – er komen nogal wat scènes vol groepsseks voor – is hij eerlijk over zijn zonden.

Wat zijn de beweegredenen van deze soms olijke aanpak? Is Tyson een slachtoffer van zijn jeugd? Door toedoen van zijn ouders die elkaar de hersens insloegen? Is hij zijn hele leven op zoek geweest naar een echte vaderfiguur? Die hij uiteindelijk vond in zijn coach Cus D’Amato (prachtig gespeeld door Harvey Keitel) die hem klaarstoomde voor zijn professionele doorbraak. Kon Tyson de weelde van de roem niet verdragen? Had hij last van een enorm minderwaardigheidscomplex omdat velen hem beschouwden als een neanderthaler met een laag IQ? Op al deze vragen luidt het antwoord bevestigend.

Zelf heeft Tyson geen bemoeienis met deze dramatisering van zijn leven gehad. Ondanks de positieve, empathische benadering is hij, inmiddels 56, niet te spreken over het resultaat. Op sociale media liet hij weten: “Het voelt aan alsof een slavenhandelaar mijn leven heeft afgenomen.”

Zo kennen we Mike weer.

SERIE

DRAMA
Mike
Te zien op Disney+

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden