Tv vooraf

De onverklaarde mateloze inzet van een homoactivist

De documentaire Het gaat niet over mij toont de eindeloze strijd van homoactivist Hans Verhoeven. Gewapend met een regenboogvlag trekt hij door Europa om op te komen voor gelijke rechten.

Pride in Sarajevo, waar Verhoeven ook bij was. Beeld AVROTROS
Pride in Sarajevo, waar Verhoeven ook bij was.Beeld AVROTROS

Of Hans Verhoeven meer van andijvie of rode kool houdt. De prangende vraag is onderdeel van de grappigste scène van de documentaire over homoactivist Hans Verhoeven. In een Amsterdams leercafé komt de discussie op Hollandse winterkost. Vanonder zware, zwarte petten worden aan de toog de groenten uit eigen tuin besproken. Conclusie: “Ik zet het je gewoon voor, Hans. Dan zie je maar of je het lust.”

Alledaags

De volkomen alledaagsheid van het gesprek – met op de achtergrond het klingelende geluid van ijzeren kettingen – onderstreept de boodschap waarvoor Verhoeven (57) zich al sinds 1989 sterk maakt. Zijn strijd voor gelijke rechten voor wat tegenwoordig de lhbtq-community heet is de rode draad van de korte documentaire van regisseur Jelle de Gee.

Verhoeven is ambassadeur van de Amsterdamse Pride en reist in die functie door Europa om te helpen bij het opzetten van gelijksoortige evenementen. In pakweg Tbilisi of Kiev bleken dat eerder al geen risicoloze operaties. Daarom neemt hij naar Sarajevo behalve een tas vol regenboogvlaggen ook een bodycam mee. Uiteindelijk zetten de autoriteiten zwaarbewapende agenten in om de marslopers te beschermen. Verhoeven, tevreden: “Als er internationale aandacht is, hebben lokale bestuurders ineens veel meer motivatie om zo’n demonstratie te beschermen.”

Verhoevens inzet voor de goede zaak blijkt, zo toont De Gee, ook in eigen land vrij mateloos. Het levert hem niet alleen vrienden op. De club die de Amsterdamse Pride Walk organiseert, zette hem eind vorig jaar af als bestuurder. Waarom? Het wordt helaas niet helemaal duidelijk in Het gaat niet over mij. Maar dat de andere bestuursleden het iets te veel over Hans Verhoeven vonden gaan, is wel duidelijk.

Het jaar wordt nog minder vrolijk als corona de voorbereiding op de 25ste Pride verstoort. Verhoeven blijft in zijn eentje achter in zijn winkel met seksspeeltjes, lederwaren en regenboogparafernalia. Een mooi moment om zijn leven eens eerlijk te overdenken, zou je zeggen. Maar veel ruimte voor grote vragen (Waarom liep zijn huwelijk stuk? Welke ervaringen hebben zijn activisme gesterkt?) komt er in de reportage niet. Misschien ook door het karakter van de hoofdpersoon zelf. Die is ondertussen alweer op weg naar een nieuw evenement waar hij zijn ‘handen kan laten wapperen’.

Het gaat niet over mij: zaterdag om 17.05 uur op NPO 1 en om 19.00 uur op AT5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden