PlusKlassieker

De omstreden liefde tussen een vrouw en een beer

Welke moderne klassiekers moet je als ­literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje ­Mertens selecteert deze week Beer uit 1976 van de Canadese Marian Engel (1933-1985).

Dieuwertje Mertens
null Beeld -
Beeld -

Waar gaat de roman over?

De eenzame bibliothecaresse Lou mag voor haar werk naar een afgelegen eiland in Nood-Ontario om de nagelaten bibliotheek van een Engelse kolonel te catalogiseren. In de schuur bij het huis woont een tamme beer waarvoor ze geacht wordt te zorgen. Al snel wordt Lou volkomen in beslag genomen door de vroegere bewoners van het eiland en de beer met wie ze een bijzondere ­(seksuele) band krijgt.

Waarom zou je Beer lezen?

Bij Koppernik verscheen een mooie ver­taling van Barbara de Lange. Beer is een ­origineel, ontroerend en verrijkend verhaal over de liefde tussen mens en dier, over intellectualiteit versus seksualiteit. Midas Dekkers schreef in Lief dier (1994) over de in wezen vreemde veroordeling van bestialiteit, want vaak wordt er bij die gevoelens van lust tussen mens en dier helemaal geen schade of leed berokkend. Wat in het geding komt, zijn onze gevoelens van preutsheid. Engel doorbreekt dit taboe.

Wie is het opmerkelijkste personage?

De eenzame Lou, die zich bij mannen nooit echt op haar gemak had gevoeld en bij de beer liefde en volledige acceptatie vindt. ‘Want wat haar tegenstond in mannen was niet zozeer hun erotiek als wel de aanname dat die bij vrouwen ontbrak. Waardoor een vrouw alleen nog een huissloof kon worden.’

Hoe werd de roman ontvangen?

Engel schreef het boek voor een reeks ­pornografische literatuur door gevestigde auteurs voor de Writers’ Union of Canada-collectie. Het boek werd echter afgewezen door uitgeverij Hartcourt Brave. Collega Robertson Davies bracht het boek onder de aandacht bij McClelland&Stewart, die het alsnog uitgaf. Het boek werd lovend ­ontvangen en heeft de reputatie de ­controversieelste Canadese roman te zijn.

Wie liet zich erdoor inspireren?

In 2014 werd de oorspronkelijke jarenzeven­tigcover van een half ontblote vrouw in de poten van een beer een internetmeme onder de titel ‘WHAT THE ACTUAL FUCK, CANADA?’ en werd het opnieuw (wereldwijd) onder de aandacht gebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden