PlusBoekrecensie

De nieuwe roman van Aisha Dutrieux, over de verwoestende impact van geheimen, had nog wel wat rauwer gemogen

Hoe een duistere kant van iemands persoonlijkheid de familiebanden generaties lang blijft aanvreten, daarover gaat de tweede roman van Aisha Dutrieux.

Vivian de Gier
De zwangere hoofdpersoon Laura reist naar Italië, op zoek naar antwoorden over haar overleden moeder.
 Beeld Getty Images
De zwangere hoofdpersoon Laura reist naar Italië, op zoek naar antwoorden over haar overleden moeder.Beeld Getty Images

Op de dag dat Laura vier wordt, verdwijnt haar moeder voorgoed uit haar leven. De zelfdoding van Maria heeft een blijvende impact op Laura en haar zus, en verandert alle familiebanden. Ook Maria’s moeder verdwijnt uit het leven van de meisjes, door naar Italië te emigreren. En hoewel Laura de nieuwe vrouw van haar vader na verloop van tijd ‘mama’ gaat noemen, blijft er toch een zekere afstand tussen de gezinsleden, gevoed door vragen en stil verwijt.

Wanneer Laura zelf moeder wordt, zoekt ze haar oma op in Italië, om meer inzicht te krijgen in haar moeders zelfverkozen dood. Laura ontdekt waarom Maria, ooit de grote liefde van haar vader, in zijn ogen en in die van alle andere mensen om haar heen, ineens een paria werd. En waarom Maria daar uiteindelijk niet mee kon leven. Maar het geheim roept nog meer vragen op: in hoeverre zijn haar zus en zij er ook door aangetast, en wat betekent het voor haar eigen dochter, de volgende in lijn?

Het grote wonder

‘Woorden kunnen levens verwoesten, mensen doen besluiten om zonder elkaar verder te gaan,’ schrijft oma Chiara in een brief aan haar gestorven dochter, nadat de geschokte Laura is vertrokken. ‘Zo hevig verlangde ik terug naar de tijd waarin ik nog van niets wist, dat ik soms hyperventileerde van de heimwee.’

Wees niet bang van Aisha Dutrieux is een psychologische roman over erfelijkheid, de ballast van het verleden en de verwoestende impact van geheimen en oordelen. Want hoe heftig de waarheid ook is, is die uiteindelijk niet altijd verkiesbaar boven niet-weten? In elk geval lijken Chiara en Laura lichter verder te kunnen, nadat Maria’s verhaal boven tafel is gekomen. Laura beseft dat haar ‘moeders reeds geleden leed niet langer een schaduw mocht werpen op het grote wonder dat zich in mijn binnenste voltrok’.

Dutrieux – tevens rechter in Den Haag – werd bij haar debuutroman Het leven noemen geprezen om haar sobere vertelstijl, en ook Wees niet bang is gedoseerd en ingehouden verteld. Iets té ingehouden, té netjes misschien – het had gezien de sterke thematiek hier juist wel wat rauwer gemogen. Dan was dit schrijnende verhaal ook bij de lezer net iets harder binnengekomen.

Wees niet bang

Aisha Dutrieux
Het Spectrum, € 21,99
215 blz.

Aisha Dutrieux, Wees niet bang 
 Beeld Spectrum
Aisha Dutrieux, Wees niet bangBeeld Spectrum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden