Plus

De nieuwe Michel Houellebecq: toch een politieke roman?

Vrijdag verschijnt in Frankrijk de nieuwe roman van Michel Houellebecq: Sérotonine.

Maarten Moll
Michel Houellebecq Beeld ANP
Michel HouellebecqBeeld ANP

Laten we hopen dat vrijdag niet zal gebeuren wat bij het verschijnen van de vorige roman van Michel Houellebecq (62) gebeurde. Op 7 januari 2015 verscheen Onderworpen (Soumission), maar die dag zal altijd herinnerd worden als de dag van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Die terroristische aanslag eiste twaalf levens.

Houellebecq staakte meteen de promotie van die nieuwe, gerucht­makende roman en verruilde zijn woonplaats Parijs voor een verblijf op het platteland. Al voor de aanslag op Charlie Hebdo debatteerde Frankrijk over de vraag of Soumission een provocatie was of een blik op een niet eens zo ondenkbare toekomst. In Soumission heeft Frankrijk een islamitische president, in het jaar 2022.

Houellebecq zelf gaf eerder toe dat hij zijn lezers 'een beetje bang' wilde maken. Tegelijkertijd dacht hij dat Frankrijk best in een soort kalifaat zou kunnen veranderen. "Alleen is daar wellicht meer tijd voor nodig, ik laat de tijd wat sneller verlopen."

Gelukshormoon
Bang maken is vooralsnog niet het voornaamste doel in zijn nieuwe roman. Sterker: na de aanslag in Parijs verklaarde Houellebecq dat hij nooit meer een politieke roman zou schrijven. Volgens de schrijver gaat zijn nieuwe boek over de liefde.

De neurotransmitter serotonine wordt ook wel 'gelukshormoon' genoemd. In de roman wordt dat hormoon versterkt door het antidepressivum Captorix. Houellebecqs hoofdpersoon, de 46-jarige ingenieur Florent-Claude Labrouste, slikt de pillen elke dag, om zijn leven nog een beetje zin te geven.

Met dit uitgangspunt - en de daarbij horende litanie op de huidige samenleving - zijn we weer helemaal thuis bij de Franse schrijver, die de ondraaglijkheid van het leven tot zijn credo heeft verheven. Maar voor Florent-Claude heeft het medicijn wel een vervelende bijwerking: het verlaagt zijn libido.

In de beschouwingen die al in Frankrijk en Engeland zijn verschenen spreekt men - ondanks de titel - van Houellebecqs somberste boek. Daarin voorspelt hij de ondergang van het Westen en schetst hij gele-hesjesachtige taferelen. Is Sérotonine daarmee toch een politieke roman?

De vertaling verschijnt op 21 maart bij De Arbeiderspers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden