PlusFilmrecensie

De nieuwe Jackass-film houdt onze maatschappij een weinig vleiende spiegel voor

Jackass Forever, de vierde film van de stunt-en-prankfranchise, is terug met meer van hetzelfde. Want het concept is allang niet meer nieuw, maar blijkt toch onweerstaanbaar voor diegenen die ervan houden om mensen in pijn en nood te zien.

Roosje van der Kamp
Jackass-icoon Johnny Knoxville liep hersenschade op na een stierengevecht. Beeld Sean Cliver
Jackass-icoon Johnny Knoxville liep hersenschade op na een stierengevecht.Beeld Sean Cliver

Jackass Forever is fascinerend. Niet vanwege de stunts zelf, maar vanwege de bijna dwangmatige behoefte aan deze stunts. Elke Jackass-film verkondigt namelijk de laatste te zijn. Toch is er een vierde film. En die film gaat boven alles: zo komt het vaak voor dat een castlid smeekt om met een stunt te stoppen en wordt genegeerd — tot de stunt goed is vastgelegd.

Critici van dit soort fratsen worden vaak afgeschilderd als laf, bekrompen of ouderwets. Maar de verwondingen en hun nasleep – medebedenker Johnny Knoxville liep hersenschade op na een stierengevecht, andere castleden vertelden al eerder over hun verslaving aan pijnstillers – zijn echt.

Is Jackass Forever een film? Niet echt, tenzij je denkt dat YouTube dagelijks duizenden films produceert. Het is een aaneenschakeling van goed vastgelegde stunts en pranks waarbij de castleden bijna altijd over elkaars grenzen gaan.

Zeker, hun mannelijke vriendschap is hartverwarmend (er is één nieuw, vrouwelijk castlid), vooral omdat de filmische uitbeelding ervan zeldzaam is. Maar waarom kan dit soort vriendschap alleen bestaan als er sprake is van pijn, vernedering en gebrek aan respect? Waarom kunnen deze mannen elkaar alleen aanraken, troosten, aanmoedigen, als dit wordt voorafgegaan door fysiek geweld?

Jackass brengt zichzelf op de markt als hersenloos vermaak, en moet vooral niet te serieus genomen worden. Maar de gevolgen zijn echt, ook al schilderen fans van de show ze misschien af als een vrijwillig offer voor iets heiligs (Voor wat? Een paar lachsalvo’s? Beroemdheid?).

Jackass heeft inderdaad zijn eeuwigheid verdiend en is dus forever. Maar daarmee houdt de franchise de maatschappij een weinig vleiende spiegel voor. Want als dit ons amusement is, wat zegt dat dan over ons?

Jackass Forever

Regie Jeff Tremaine
Met Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius
Te zien in Arena, De Munt, Pathé Noord,

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden