PlusAlbumrecensie

De nieuwe Gorillaz: een komen en gaan van gastmuzikanten

Peter van Brummelen
Gorillaz, Song Machine, Season One: Strange Timez. Beeld
Gorillaz, Song Machine, Season One: Strange Timez.

Het openingsnummer begint met onheilspellende elektronische klanken die niet zouden misstaan in een track van The Prodigy. Dan valt een zanger in die zijn woorden bijna kotsend lijkt uit te spuwen. Je herkent hem meteen: Robert Smith, de zingende treurwilg uit The Cure, vooral groot in de jaren tachtig, maar inmiddels ook oké bevonden door een jong en hip publiek.

Maar … Robert Smith op een album van Gorillaz? Het zevende album van de ‘groep’ heeft wat betreft gastzangers nog veel meer verrassingen in petto. Is dat nou…? Ja, dat is Elton John, die meezingt in het nummer The Pink Phantom. Van zijn stem is op zijn 73ste niet veel meer over, maar leuk dat hij hier van de partij is. Ook leuk: hij deelt in The Pink Phantom de microfoon met de Amerikaanse rapper 6lack (uit te spreken als Black).

Albarns grootste succes

Gorillaz is het geesteskind van zanger en multi-instrumentalist Damon Albarn, bekend geworden als zanger van britpopgroep Blur, en striptekenaar Jamie Hewlett, die zijn naam vestigde met de strip Tank Girl. In Gorillaz gaat Albarn over de muziek en Hewlett over alle visuele uitingen. Van een popgroep is alleen sprake in de animatiefilms van Hewlett.

Er was de nodige scepsis toen het project eind jaren negentig werd gelanceerd, maar in de bonte carrière van Albarn is Gorillaz het succesvolste dat hij ondernam. De platen lopen vanaf het begin goed. En toen Gorillaz eenmaal begon op te treden, wat aanvankelijk de bedoeling niet was, bleken daar arena’s mee te vullen. Ook in Amerika, waar Blur of welke britpopact dan ook, nooit echt wist door te breken.

Het nieuwe album van Gorillaz heeft de omslachtige titel Song Machine, Season One: Strange Timez, laten we het hier houden op Song Machine. Sinds januari 2020 heeft Gorillaz maandelijks een nieuw nummer plus video uitgebracht. Aangevuld met niet eerder verschenen werk zijn die nummers nu verzameld op Song Machine.

Geen ouwelullenonderonsje

Was het in 2018 verschenen Gorillaz-album The Now Now nog min of meer een muzikaal eenmansproject van Albarn, op Song Machine is het een komen en gaan van gasten. De gewone versie van het album is een enkele cd met elf songs, de ‘deluxe edition’ een dubbel-cd met zes extra nummers. In alle tracks dienen zich nieuwe gasten aan.

Daar zitten oudgedienden tussen als de eerder genoemde Robert Smith en Elton John, maar we horen ook ex-New Orderlid Peter Hook op bas en de onlangs overleden afrobeatpionier Tony Allen op drums. Een ouwelullenonderonsje is Song Machine allerminst; veel van de zangers en rappers die langskomen staan aan het begin van hun carrière, een enkeling heeft zelfs nog niets onder eigen naam uitgebracht.

Met al die uiteenlopende gasten van over de hele wereld neemt de muziek op Song Machine veel vormen aan: elektronisch, latin, punk, hiphop, funk, dub, new wave. Wat de boel bij elkaar houdt, is het lage, niet te zeggen luie tempo dat de muziek van Gorillaz van oudsher kenmerkt. Wat de boel verder bij elkaar houdt, is het ook al zo kenmerkende, lekker lijzige stemgeluid van de baas zelf.

Tourplannen van Gorillaz zijn voorlopig afgeblazen. Wel zijn Albarn en zijn gasten voor volgend jaar gecontracteerd voor het Belgische festival Rock Werchter. Hoe mooi zou het zijn als ook Lowlands Gorillaz weet te strikken.

Pop

Gorillaz
Song Machine, Season One: Strange Timez
(Parlophone)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden