Han Lips kijkt tv

De Nederlandse Pablo Escobars doen in Cannabis aan Pietje Bell denken

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Cannabis.

Han Lips
Cannabis, aflevering 3. Beeld KRO
Cannabis, aflevering 3.Beeld KRO

Het mysterieuze muziekje, de rauwe voice-over en de waas over archiefbeelden doen denken aan Narcos, de Netflixserie over onder anderen Pablo Escobar. Cannabis, de zesdelige documentaire van producent Robert Oey en regisseur Arjen Sinninghe Damsté, heeft trekjes van romantisering bij het beschrijven van de opkomst van de coffeeshops in Nederland. De pioniers van toen zijn nu mannen op leeftijd die met sappige anekdotes een levensloop schetsen als die van Pietje Bell. Ze hebben er een leuke boterham mee verdiend.

Dat is onderhoudend, maar het wringt als het gaat over Johan van Laarhoven, die met zijn broer Frans een imperium opbouwde in Brabant. Johan werd in 2014 in Thailand opgepakt en veroordeeld tot 103 jaar cel. Zijn zaak is eigenlijk een aparte documentaire, die nogal gekunsteld met de rest is verweven.

De kwestie-Van Laarhoven leidde in de Tweede Kamer tot ophef omdat de Thaise autoriteiten pas in actie kwamen op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat hun voorzag van belastende informatie. Onder druk van de Kamer bewerkstelligde minister Grapperhaus zijn uitlevering en strafomzetting naar tien jaar en acht maanden. Het OM werkte mee aan de documentaire, maar vlak voor de eerste aflevering hekelde het ‘de tendentieuze en suggestieve toon van met name de voice-overteksten’ en noemde het de wijze waarop officieren van justitie worden neer­gezet ‘kwalijk’.

Nu we halverwege de serie zijn, is het voorlopige oordeel van Lips dat het OM gelijk heeft. Het legertje advocaten van Van Laarhoven krijgt alle ruimte voor tirades. Het falen van het Nederlandse justitiële apparaat – vorig jaar door de ombudsman al benoemd en erkend door Grapperhaus – wordt er tot vervelens toe ingehamerd. Vergeleken daarmee komen de verdenkingen van witwassen – waarvoor Johan van Laarhoven nog terecht moet staan in Nederland – er bekaaid vanaf.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden