Plus

De nachtmerrie die Facebook heet

Een oude bekende van radiomaker Maartje Duin bleek te werken als content moderator bij Facebook. Hij vertelt over zijn 'afschuwelijke' werk in Duins nieuwste radio­documentaire.

Hannah Stöve

De bijzondere baan van Sjarrel (55) kwam vorig jaar oktober op een verjaardag terloops ter sprake. Iemand vertelde radiomaker Maartje Duin dat hij in Berlijn content moderator was voor Facebook, degene die door andere Facebookgebruikers gerapporteerde berichten moet beoordelen.

"Ik was op dat moment op zoek naar een verhaal voor de BBC rond het thema The insider, dus ik heb hem direct gebeld," zegt Duin. Ze maakte eerder programma's als Gliphoeve, een vergeten strijd, over het verleden van de gelijknamige Bijlmerflat, en De Verdwijners, over het verlangen onzichtbaar te zijn."

"Daarvoor is ze net genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa voor beste radiodocumentaire. "Ik was zo geschokt door Sjarrels verhaal dat ik meteen wist dat ik er een apart programma van moest maken."

Van de gesprekken met Sjarrel maakte ze radiodoc Facebook, een nachtmerrie. Want een nachtmerrie, dat waren Sjarrels werkzaamheden voor Facebook in Berlijn.

Hij verhuisde van Amsterdam naar de Duitse hoofdstad vanwege de lage huren en de goede baankansen en reageerde op een tamelijk onduidelijke advertentie.

Psychische klachten
Tot zijn verbazing moest hij als aanstootgevend gerapporteerde Facebookposts uit Nederland, België, Zuid-Afrika en Suriname beoordelen. Die berichten bevatten vaak haat­zaaierij en pesterijen, maar ook niet voor te stellen gruwelen.

Zo werd Sjarrel geconfronteerd met folteringen, mensen die zichzelf beschadigen, kinderporno en executies.

"Niets kan je voorbereiden op wat je te zien krijgt," zegt Sjarrel in de docu. Toen hij een video zag waarin een man wordt overreden door een tank, moest hij anderhalf uur bijkomen.

Zijn collega's, al afgestompt door een veelvoud van zulk beeldmateriaal, lachten hem vierkant uit - was hij nou echt van slag door zo'n filmpje?

Sjarrel houdt het werk, dat hij doet tegen een schamel loon en zonder gedegen psychische begeleiding, ternauwernood vol. Hij begint te drinken en kalmeringsmiddelen te slikken.

Afgelopen februari krijgt hij zoveel psychische klachten dat hij ontslag neemt. "Ik ben bang dat deze beelden de rest van m'n leven in mijn kop blijven rondspoken."

Begeleiding
Facebook behoudt graag het imago van het gezellige platform, waarmee je contact houdt met familieleden en klasgenoten, en is vaag over het gevoerde beleid op het gebied van content moderation.

"Medewerkers als Sjarrel mogen dan ook absoluut niets over hun werk aan de buitenwereld vertellen, hoezeer ze er ook mee in hun maag zitten," zegt Duin.

"Terwijl dit geen baantjes zijn die je de hele dag en ­tegen minimumloon hoort te doen. Politiemedewerkers mogen zulke beelden maximaal een aantal uur per dag zien - en zij krijgen grondige ­training en begeleiding."

Sjarrel is vastberaden zijn verhaal de wereld in te helpen. Komend jaar staat een boek gepland bij Uitgeverij Prometheus.

Facebook, een nachtmerrie is ­zondag om 21.00 uur te horen bij ­RadioDoc (VPRO) op NPO Radio 1 en nu al op vpro.nl/radiodocfb

Maartje Duin

Radiomaker. Voor haar radiodoc De Verdwijning is ze genomineerd voor de Prix Europa.

null Beeld John Melskens
Beeld John Melskens
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden