Review

De musical Sister act is een feest ****

De bezoekers van de musical Sister act waren gisteren getuige van een zeldzame gebeurtenis: de geboorte van een ster. Haar naam: Carolina Dijkhuizen. Zij speelt de rol die Whoopi Goldberg briljant speelde in de film Sister act. Diezelfde Goldberg was als coproducent aanwezig bij de première (luid toegejuicht) en keek toe hoe haar rol door Dijkhuizen werd uitgevoerd. Anders, maar ook briljant.

ANP Beeld
ANP

Het komische talent van Goldberg is niet te overtreffen. Dijkhuizen is ook komisch, zij het iets minder, maar ze heeft ook iets wat Goldberg niet heeft. Ze kan geweldig zingen en ze is sexy. In energie ontlopen die twee elkaar niet.

Dijkhuizens rol als Deloris Van Cartier is het stralende middelpunt van de voorstelling en zij draagt die verantwoordelijkheid met verve. Ze was al eerder te zien in musicals (Aida, The lion king), maar daar kon zij haar talenten niet zo ontplooien als in deze musical. Carolina Dijkhuizen is geweldig.

Maar zij staat niet alleen. Simone Kleinsma heeft een betrekkelijk kleine, maar essentiële rol als strenge moeder-overste, die uiteindelijk de waarde inziet van die wereldse Deloris. Over Kleinsma hoeft niet meer te worden gezegd dat zij goed kan zingen, maar zij acteert haar rol - de eerste in een komedie sinds Mamma mia! - niet als een kunstje, maar van binnenuit, hoe kluchtig het gegeven van deze voorstelling ook is.

Sister act is een onwaarschijnlijk verhaal dat niettemin overtuigt. Als je die nonnen in het begin extra vals het Sanctus hoort zingen, kun je je niet voorstellen dat ze, geïnspireerd door Deloris, op slag een prachtig swingend koor kunnen zijn. Maar dat zijn ze wel en alle scènes met de nonnen zijn heerlijk om te zien en te horen. Het is onweerstaanbaar als die vrouwen in habijt, met bijbehorende danspassen, soul en disco zingen. De spelvreugde spat er vanaf, met een opvallend energieke rol voor Esmée van Kampen als zuster Maria Patricia.

De muziek, zeer goed uitgevoerd, is helemaal in lijn met de zwarte muziek van de jaren zeventig. Dijkhuizen blijkt ook nog een gave imitatie van Donna Summer in huis te hebben. De voorstelling komt enigszins traag op gang, maar wat overheerst: Sister act is een feest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden