De Mol beraadt zich op stappen in zaak TMG

John de Mol beraadt zich op vervolgstappen in de overnamestrijd rond de Telegraaf Media Groep (TMG), nadat zijn mediabedrijf Talpa dinsdag bot heeft gevangen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

ANP
De kansen van John de Mol op een overname van mediaconcern Telegraaf Media Groep lijken verkeken. Beeld ANP
De kansen van John de Mol op een overname van mediaconcern Telegraaf Media Groep lijken verkeken.Beeld ANP

De kansen van De Mol op een overname van het krantenconcern lijken evenwel verkeken. Al zijn verzoeken tot voorlopige voorzieningen zijn door de rechter afgewezen.

De uitspraak betekent dat er geen onafhankelijke commissaris bij TMG komt. Die had de overnamestrijd tussen het Talpa van De Mol en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven, maar de rechter zag geen reden tot twijfel over de gang van zaken bij TMG.

Benadeeld
De Mol voelt zich benadeeld omdat de commissarissen van TMG begin maart steun betuigden aan het bod van concurrent Mediahuis, terwijl hij een hoger bod op TMG in het vooruitzicht heeft gesteld.

Volgens De Mol was er geen sprake van een gelijk speelveld bij TMG, ook omdat grootaandeelhouder en TMG-commissaris Guus van Puijenbroek samen optrekt met Mediahuis, maar ook die bezwaren wees de rechter van de hand.

Overnamestrijd
De lezing van Talpa dat Van Puijenbroek met zijn investeringsbedrijf VP Exploitatie (VPE) gedwongen zou zijn zijn belang in TMG aan te bieden bij een hoger concurrerend bod deelde de rechter ook niet. VPE zou, kort gezegd, vrij zijn zelf te beslissen met wie het in zee gaat.

Tijdens de overnamestrijd was onenigheid ontstaan tussen het bestuur en de raad van commissarissen bij TMG over wat de juiste koers zou zijn. Dat resulteerde in de schorsing van de twee bestuursleden van de onderneming, toen de commissarissen besloten alleen nog maar met Mediahuis te onderhandelen. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Duidelijke uitspraak
Een woordvoerder van Mediahuis sprak in een reactie van een "duidelijke" uitspraak. Hij sprak de verwachting uit dat de deal voor de zomer kan worden afgerond. De advocaat van Van Puijenbroek verklaarde dat zijn cliënt "heel blij" is. "Het is nu aan de aandeelhouders en een meerderheid staat achter het bod van VPE en Mediahuis."

Talpa liet weten op de beurs opnieuw een plukje aandelen TMG te hebben gekocht. Het belang van Talpa in het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf is daarmee een fractie groter geworden en staat nu op 26,72 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden