PlusBoekrecensie
De meester van het empathisch schrijven verplaatst zich in een Afghaans gezin in dit nieuwe koesterboek
Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Misjka van Edward van de Vendel (Querido, € 17,99).
Wie is Edward van de Vendel?
Veelbekroond kinderboekenschrijver die alle genres beheerst: fictie, non-fictie, prentenboeken en poëzie. De gemene deler: stilistisch meesterschap en een groot inlevingsvermogen. Van de Vendel is de koning van het empathisch schrijven. Uit zijn teksten spreekt onbevooroordeelde betrokkenheid. Van jongeren worstelend met hun seksualiteit tot kankerpatiënten en Afghaanse vluchtelingen, iedereen krijgt bij hem een stem, waardoor je meteen vrienden wilt worden met zijn personages.
Wanneer verschijnt Misjka?
Komende week, op 16 augustus. Het is een op zichzelf staand boek, maar voor wie Van de Vendels oeuvre kent óók een soort vervolg. In 2008 schreef hij samen met Anoush Elman de youngadultroman De gelukvinder over de vlucht naar Nederland van de Afghaanse Hamayun en zijn familie. Dat samen schrijven moet je ruim zien: het verhaal is gebaseerd op Elmans leven, maar het schrijven deed Van de Vendel. In Misjka, voor lezers vanaf een jaar of acht, staat Hamayuns jongere zusje Roya centraal. Elman wordt opnieuw vermeld als coauteur, maar ook dit verhaal komt duidelijk uit Van de Vendels pen.
Wie is Misjka?
Een wit dwergkonijn. Als het Afghaanse gezin na jaren van bureaucratische touwtrekkerij eindelijk een verblijfsvergunning krijgt, vindt de 9-jarige Roya dat bij een nieuw huis een huisdier hoort. Dat wordt Misjka. Om ervoor te zorgen dat het konijn haar leert kennen vertelt ze het dier haar levensverhaal, een zéér beknopte versie van De gelukvinder – compositorisch een slimme vondst.
Wat maakt het boek bijzonder?
Misjka is een geslaagde hybride van De gelukvinder en Hier komt Sam, een andere Van de Vendel-titel over de innige band tussen een jongen en een hond. Als Misjka kwijtraakt is de wanhoop van het gezin voelbaar. Van de Vendel spiegelt de moeilijke reis vanuit Afghanistan naar Nederland mooi in de dwaaltocht van het vermiste konijn. De achterdocht en het latente racisme van de konijnenvindster jegens de ‘buitenlanders’ zit subtiel verstopt tussen de zinnen. Lampje-auteur Annet Schaap voorzag het verhaal van sobere kleurenillustraties. Zo werd deze nieuwe Van de Vendel opnieuw een koesterboek.
Kijk hier voor nog veel meer kinderboeken voor alle leeftijden.