De mannen van Storybox zijn wars van hip

Mooie liedjes maken ze, de mannen van Storybox. Ook hun nieuwe album, You can be replaced, klinkt tijdloos en vriendelijk, troostrijk en vrolijk. 'Wij gaan niet mee met hypes'.

Het nummer Happy Man is een uitspatting. Wel 4.08 minuten duurt het liedje, terwijl vijf van de elf nummers op You can be replaced onder de drie minuten blijven. ''De Britse producer met wie we gewerkt hebben, Roger Bechirian, kan heel goed de essentie uit een liedje halen en ervoor zorgen dat we het daarbij laten,'' zegt zanger Helge Slikker (31). Geen theatrale solo's meer, zoals soms nog op de eerste plaat A fool's attempt. Geen langzaam wegebbend einde of zorgvuldig opbouwend begin; de liedjes over liefdesverdriet en liefdesvreugd op You can be Replaced zijn onomwonden.

''De plaat is compact op een The Kinksachtige manier,'' zegt Slikker, die al een paar jaar in Amsterdam woont. De Britse rockgroep maakte dezelfde soort puntige, fijn in het gehoor liggende liedjes, maar daar houdt de vergelijking wel op. The Kinks kregen in het midden van de jaren zestig na een Amerikaanse tournee te horen dat de VS vier jaar lang verboden terrein waren, wegens opruiend gedrag van de band. Dat zal Storybox niet overkomen: vier keurige jongens, met keurige opleidingen en bijbanen als acteur, docent, helpdeskmedewerker en landgoedbeheerder. De muzikanten, die elkaar kennen van theatervoorstellingen waarbij ze muziek maakten, leiden geen ruig rockersleven. Ze kleden zich niet volgens de mode van morgen en hangen niet met de coolste trendsetters.

Zo wars van hippigheid is ook de muziek van Storybox. Geen hippe blazers, geen elektronica. Storybox gaat voor pure, gelaagde gitaarliedjes. ''Op een bepaalde manier zijn wij het normaalste dat er is,'' zegt Slikker. ''Maar dat is er bijna niet in Nederland.'' De titel van de plaat verwijst onder meer daarnaar. ''Iedereen buitelt over elkaar heen om ook het nieuwste van het nieuwste te zijn, om erbij te horen. Maar daardoor wordt alles hetzelfde en alles inwisselbaar.''

''Bovendien ligt de uiterste houdbaarheidsdatum altijd erg dichtbij: you can be replaced,'' zegt Slikker, die een kleinkunstopleiding deed in Antwerpen.

Storybox kiest voor de strategie van mooie platen maken in de luwte. ''We willen zeker tien albums maken,'' zegt Slikker, die met Storybox zowel het voorprogramma deed voor de grote publiekstrekker Ilse Delange als voor de muziekliefhebbersband Calexico. ''Storybox heeft een Ravensburgerpubliek, zeggen wij altijd: van 8 tot 88.''

De band wil zich juist niet richten op één soort publiek. Een artikel
in Libelle? Slikker zou er blij mee zijn. Storybox' nummers kunnen net zo goed gedraaid worden op jongerenzender 3FM als op Radio 2. Misschien duurt het nog even, zegt Slikker, maar uiteindelijk zal ook een groot publiek mooie liedjes waarderen zonder verpakking in poespas. (LIEDEWIJ LOORBACH)

Storybox speelt donderdag 2 april in de bovenzaal van Paradiso, vanaf 22 uur. www.storybox.nl

Zo wars van hippigheid is ook de muziek van Storybox. Geen hippe blazers, geen elektronica. Storybox gaat voor pure, gelaagde gitaarliedjes. Beeld
Zo wars van hippigheid is ook de muziek van Storybox. Geen hippe blazers, geen elektronica. Storybox gaat voor pure, gelaagde gitaarliedjes.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden