De man met de microfoon maakt een coronapodcast

Chris Bajema, oftewel de man met de microfoon, rijdt normaalgesproken met zijn bus door Amsterdam-Oost voor verhalen voor zijn podcast. Dat kan vanwege het coronavirus niet – en dus is hij de dagelijkse serie Lockdown begonnen.

Hannah Stöve
Chris Bajema. Beeld Daniel Cohen
Chris Bajema.Beeld Daniel Cohen

Het moet gezegd: podcastmaker Chris Bajema was er als de kippen bij. Waar de ene na de andere kunstenaar, muzikant en acteur nu probeert z’n waren coronaproof aan de man te krijgen, zette Bajema vorige week donderdag al zijn special Lockdown online.

“Ik zag het een beetje aankomen,” vertelt hij telefonisch vanuit zijn werkkamer in zijn woning in Amsterdam-Oost, waar hij woont met Paulien Cornelisse, hun vierjarige zoon en zijn twee puberzoons. “Ik ging vorige week weer de straat op om mensen te interviewen, en dacht ineens: dit kan straks misschien niet meer. Wat ga ik dán doen? Ik ken veel acteurs die in het geval van een lockdown werkloos thuis zitten, dus die kon ik mooi inschakelen.” Hij nam wat materiaal op en publiceerde de eerste aflevering nadat Rutte zijn persconferentie hield over de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Lachend: “Sindsdien werk ik me de pleuris.”

Schooltje spelen

Bajema maakt al bijna vijf jaar Man met de microfoon, een podcast met echte en ‘bijna echte’ verhalen uit Amsterdam-Oost; een mengvorm van feiten en fictie. Wekenlang kan hij aan een aflevering sleutelen, maar dat gaat met Lockdown niet, dat dagelijks moet uitkomen. “Ik monteer alles zelf, met veel muziekjes. Om het tot 6 april vol te houden moet ik dat misschien loslaten. En mijn zoontje is natuurlijk thuis; die wil dat ik zo weer schooltje kom spelen.”

Bajema verwacht dat zijn programma de komende weken steeds meer vorm zal krijgen. Waar hij in de eerste afleveringen nog hyperactief is van het coronanieuws en in een soort vrolijke Elfstedentocht-stemming verkeert, is dat nu de situatie steeds ernstiger wordt al minder. “Mijn programma buigt met het nieuws mee, dat vind ik juist wel interessant.”

Het format is in ieder geval al ietwat gewijzigd: aanvankelijk was het zijn plan om een script te schrijven over een gezin dat binnen moet blijven, maar hij vond het toch een beter idee om echte mensen aan het woord te laten.

Kerstkaarten

Naast de fictieve scènes, die ook geschreven worden door Cornelisse, bestaat Lockdown daarom uit updates over zijn eigen gezin en een rubriekje waarin zijn moeder tips geeft (begin alvast met kerstkaarten knutselen!). Ook roept Bajema luisteraars op om hun verhalen over in- of opsluitingen te delen via een speciaal telefoonnummer.

Op de voicemail van dat nummer mogen drie steekwoorden ingesproken worden, waarna hij besluit of dat genoeg aanleiding is voor een belletje. “Iemand sprak net de voicemail in met de woorden ‘tuinkabouter, bouwval, politiecel’. Heel grappig; maar ik hoop stiekem ook dat er straks iemand de telefoon oppakt die in de zorgt werkt, en in twee minuutjes vertelt hoe het er daar aan toegaat.”

Man met de microfoon (Lockdown) is nu te beluisteren, online en in alle podcastapps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden