De Magneetbar wordt het Magneetfestival

Ronald Plasterk, die vorig jaar op Lowlands de Magneetbar bezocht, wisselde onlangs uitgebreid van gedachten met Jesse Limmen over het Magneetfestival. Foto ANP Beeld
Ronald Plasterk, die vorig jaar op Lowlands de Magneetbar bezocht, wisselde onlangs uitgebreid van gedachten met Jesse Limmen over het Magneetfestival. Foto ANP

AMSTERDAM - Letterlijk uren wachten in de rij hadden bezoekers van popfestival Lowlands er soms voor over om te worden toegelaten tot de Magneetbar, een festivaltent waar letterlijk iedereen mocht optreden.

Je hoefde je er alleen maar even voor in te schrijven bij de balie en een mal hoedje uit de verkleedkist voor op te zetten. Festivalbezoekers waren voor even zelf een ster, maar ook echte sterren als Anouk en The Eagles of Death Metal gaven er verrassingsoptredens.

Leuk? Hartstikke leuk! Toch bekroop initiatiefnemer Jesse Limmen, die de allereerste versie van de Magneetbar organiseerde in een oude caravan op het Ruigoordfestival, afgelopen zomer het gevoel dat er dringend iets moest veranderen. ''Hoezeer iedereen zich ook vermaakte, ik had het gevoel dat we een machine waren geworden. Er gebeurde in die tent op Lowlands eigenlijk al vier jaar hetzelfde.''

Tijd voor iets nieuws. En de plannen zijn ambitieus: de opvolger van de Magneetbar wordt een meerdaags festival. In 2011 zal, op een nog te bepalen locatie, de eerste editie zijn.

Komende zomer is er op 16, 17 en 18 juli een try out bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee.

''Een minifestival voor zo'n 1200 bezoekers,'' noemt Jesse Limmen de proefeditie van het Magneetfestival. In zijn uiteindelijke vorm moet het festival 'tussen de drieduizend en vijfduizend' bezoekers trekken.

Het lijkt haaks te staan op het karakter van de oorspronkelijke Magneetbar, waar intimiteit het sleutelwoord was.

Jesse Limmen: ''Maar het Magneetfestival wordt niet weer zo'n festival waar je met z'n duizenden tegelijk allemaal naar dezelfde act op een podium staat te kijken. Ik ben erg geïnspireerd door het Amerikaanse festival Burning Man. Daar komt, in de woestijn van Nevada, 100.000 man op af, maar er gebeurt zo veel tegelijk, dat het toch kleinschalig voelt. En net als in de oude Magneetbar bepaalt op het Magneetfestival het publiek wat er gebeurt. Ons motto is: no spectators, only participators.''

Het Magneetfestival behoeft een strakkere organisatie dan de Magneetbar. De inschrijfbalie van toen maakt plaats voor een internetplatform, waar bezoekers ideeën voor kunstwerken, theaterstukken, decors, concerten of wat voor creatieve uitspatting dan ook kunnen kunnen lanceren.

Het Magneetfestival en het internetplatform zullen 11 april worden geïntroduceerd tijdens een pilot in club Trouw in Amsterdam.

Ronald Plasterk, die vorig jaar op Lowlands de Magneetbar bezocht, wisselde onlangs uitgebreid van gedachten met Jesse Limmen over het Magneetfestival. En ja, hij was heel enthousiast, maar is dus inmiddels geen minister van OCW meer.

Steun van officiële zijde is er evengoed wel steun voor het festival: de avond in Trouw wordt gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het internetplatform, dat zondag online gaat, ontvangt geld van de stichting Digitale Pioniers. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden