De Luizenmoeder maakt kans op Zilveren Nipkowschijf

De Luizenmoeder, Ersin in Wonderland en In het Spoor Van IS zijn genomineerd voor een Zilveren Nipkowschijf, de prijs voor het beste televisieprogramma van het afgelopen jaar.

Hannah Stöve
null Beeld AvroTros
Beeld AvroTros

Özcan Akyol krijgt dit jaar een eervolle vermelding voor De Neven van Eus, André van Duin ontvangt de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn algehele bijdrage aan de Nederlandse televisie.

Woensdag kwam een vakjury van dertien tv-recensenten en mediajournalisten van kranten en tijdschriften bij elkaar om urenlang te praten over de uitblinkers op televisiegebied. Wat was écht een feest om te kijken, of gewoon steen- en steengoed? Welk programma schitterde uit wat betreft originaliteit?

Hallo, allemaal..
Uit een lijst met tientallen titels, die vooraf door de juryleden werden voorgedragen, haalde al snel De Luizenmoeder (Avrotros) de shortlist; een keuze die niemand zal verwonderen. De droogkomische serie, geschreven door Ilse Warringa en Diederik Ebbinge, trok een recordaantal kijkers.

Naar de laatste aflevering keken maar liefst 3,1 miljoen mensen. Warringa kreeg bovendien veel lof voor haar hilarische vertolking van Juf Ank. André van Duin maakte zelfs een carnavalskraker van het liedje waarmee Juf Ank de klas iedere ochtend opwarmt ('Hallo, allemaal...').

De derde nominatie krijgt Sinan Can met de tweedelige documentaire In het Spoor Van IS. Cans tweedelige documentaire vond vrijwel iedereen indringend en vakkundig gemaakt. Can ging naar de heetste plekken van de stijd in Irak en Syrië, terwijl soms vlak om de hoek nog werd geschoten.

Experimenten
Een waarschijnlijk onverwachte nominatie is Ersin in Wonderland (VPRO) van Ersin Kiris. Hij reisde voor zijn programma af naar populaire vakantieoorden, om die te onderzoeken als journalist én toerist.

Er zijn het afgelopen jaar veel goede reisprogramma's gemaakt, die bovendien beter werden bekeken - niet voor niets werden Over De Rug Van De Andes van Stef Biemans en Door Het Hart van China van Ruben Terlou genoemd. Práchtige programma's, met uiterst aimabele en vakkundige presentatoren, vond de jury. Maar ze haalden het qua creativiteit niet bij Ersin In Wonderland, waarin volop werd gespeeld met beeld, voice-overs en humoristische ingrepen. Zulke experimenten worden van harte aangemoedigd.

Ere Zilveren Nipkowschijf
Na lang steggelen kreeg De Neven van Eus van Özcan Akyol een eervolle vermelding, vanwege Akyols sterke debuut als documentairemaker.

André van Duin werd onderscheiden met de Ere Zilveren Nipkowschijf vanwege zijn algehele bijdrage aan de Nederlandse beeldbuis, maar ook vanwege zijn recente presentatieklus bij Heel Holland Bakt en zijn hoofdrol als Evert in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen.

Vorig jaar won documentaireserie Schuldig de Zilveren Nipkowschijf, over mensen met schulden in de Vogelbuurt in Noord.

De Zilveren Nipkowschijf wordt al sinds 1961 uitgereikt door een clubje beroepskijkers. 21 juni wordt de winnaar bekendgemaakt in Het Ketelhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden