Plus

De Luizenmoeder begint weer: een instapcursus

Geen tv-programma trok in 2018 meer kijkers. Tot bijna 5 miljoen had De Luizenmoeder er op het hoogtepunt. De hitserie over basisschool De Klimop begint zondag aan seizoen twee. Een instap- of opfriscursus.

Alexander van Eenennaam
De cast van De Luizenmoeder Beeld Elvin Boer
De cast van De LuizenmoederBeeld Elvin Boer

1. Volkert
Conciërge, oud-militair met PTSS. Houdt wel van wat anarchie op De Klimop. Doorgrondt de karakters op school binnen de kortste keren.

2. Juf Ank
Ster van de serie, neemt nu groep 4 onder haar hoede en doet overdreven veel moeite de naam van nieuwkomer Achmed goed uit te spreken. Wist u eigenlijk dat de juf voluit Ank van Pijkeren heet?

3. Anton Flier
Directeur van de Klimop. IJdel, nooit te beroerd credits in ontvangst te nemen. Ook wanneer hij ze niet verdient. Uitvinder van de 'participizza'.

4. Nancy
Voorzitter van de Ouderraad. Heeft geen kinderen meer op school, maar voelt zich o zo belangrijk. Staat naar eigen zeggen bovenaan de hiërarchie op De Klimop, met onder zich onder anderen lief-en-leedmoeders, groenevingermoeders, voorleesmoeders en - helemaal onderaan de piramide - de luizenmoeders.

5. Helma
Net als Ank een juf, maar uit heel ander hout gesneden. Een sigaretje roken in de klas? Moet kunnen in de pauze, zolang het raam openstaat. Schept er een haast satanisch genoegen in om directeur Anton in verlegenheid te brengen.

6.Pjotr-Jan
De hoogste in rang, hij is immers directeur van de scholenkoepel waar De Klimop onder valt. Heeft een verhouding met Nancy en voert zo nu en dan een slechtnieuwsgesprek met Anton.

7. Ursula
Moeder van Isa. Kijkt niet op een schuttingwoord meer of minder. Is vooral heel vaak heel boos.

8. Karel
Alleenstaande vader van twee dochters, Maledieve en Filippien. Er is een milieuactivist aan hem verloren gegaan. Geeft zijn dochters graag linksdraaiende yoghurt, of was het nou rechtsdraaiend? Nou ja, zolang er maar geen gluten in zitten.

9. Hannah
Kinderpsycholoog, net gescheiden. Haar dochter Floor was in seizoen 1 nieuw op school, zij dus ook. Samen met Hannah vielen de tv-kijkers van de ene in de andere verbazing. Een traktatieprotocol? Echt?

10/11. Walter en Kenneth
Vaders van Rianne. Niet los van elkaar te zien. Een homokoppel en dan ook nog eens met verschillende huidskleuren, iets te veel van het goede voor de conservatieve Klimop. "Rianne heeft twee papa's. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen héél..." Juist.

12/13. Amir en Esma
Nieuw in de serie, ouders van nieuwkomer Achmed. Juf Ank doet op haar manier haar best om hem welkom te heten in groep 4, maar haar aanpak werkt waarschijnlijk eerder averechts.

14/15. Mel en Kim
Hartsvriendinnen en moeders van respectievelijk Shenaya en Youandi. Twee handen op één buik. Proberen samen het schoolplein te regeren en dat leidt nog weleens tot irritaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden