PlusInterview

De langste vrouw én tiener van de wereld: Maci Currin viert haar benen

Is de mode-industrie klaar voor Maci Currin? De 17-jarige uit Texas meet 208 centimeter, is een hit op TikTok en haalde Guinness World Records met twee titels: de vrouw én de tiener met de langste benen ter wereld.

Fiona Hering
Maci Currin. Beeld Barcroft Media via Getty Images
Maci Currin.Beeld Barcroft Media via Getty Images

Ze is 2,08 meter lang, waarvan ­bijna 1,34 meter been, zo’n 65 procent van haar ­lichaam. Daarmee kijkt Maci Currin flink neer op het kruintje van haar vader, moeder, 18-jarige broer en al haar vrienden. “Ik zie mijn lengte als een geschenk,” zegt ze tijdens een Zoomgesprek vanuit haar ouderlijk huis in het stadje Cedar Park, Texas. “Je moet je lengte omarmen en ermee aan de haal gaan, want je wordt er toch niet korter op.”

Sinds ze zich kan heugen is ze altijd langer geweest dan haar jaargenoten op school. Dat werd pas een probleem rond haar twaalfde, toen het iedereen begon op te vallen en ze werd gepest. “Ze noemden me giraf of daddy long legs. Daarom heb ik mezelf op sociale media de bijnaam ‘ceo van de giraffen’ gegeven. Ik heb het negatieve omgezet in iets positiefs, het kan me nu eigenlijk niet meer schelen wat anderen van me vinden.”

Zelfvertrouwen

Dat komt mede door haar succes op sociale ­media. De negatieve effecten die daaraan kunnen kleven bleven uit voor Currin, ze hebben haar zelfvertrouwen juist een oppepper gegeven. Ze opende vorig jaar maart voor de lol een TikTok­account en haar tweede video kreeg maar liefst 16 miljoen views en 5 miljoen likes. “Ik wilde iets grappigs doen. Ik had een filmpje van een meisje gezien dat schoenen met enorme hakken en zolen droeg waarmee ze 6 feet en 4 inches lang werd.” Over die 1,94 meter kon ze makkelijk heen. “Ik postte: try 6 feet 10, en poseerde naast een deur waar ik een flink stuk bovenuit stak. Mijn account ontplofte, echt ongelofelijk.”

Inmiddels heeft ze bijna twee miljoen TikTok­volgers, naast 70.000 op Instagram, én heeft ze onlangs twee titels verworven: de langste vrouwenbenen ter wereld, en de langste tiener ter wereld. De uitdaging om in het jaarlijkse boek met Guinness World Records te komen begon als grap. “Je kunt op de website een verzoek ­insturen, daarop kreeg ik instructies. Twee mensen, naast mijn moeder, moesten getuigen. De kinderarts heeft me op drie verschillende ­dagen opgemeten, mijn benen aan de buiten- en binnenkant, en het gemiddelde van de drie sessies genomen. En toen bleek ik gewonnen te hebben, ik was echt in shock.”

Haar posts op sociale media gaan regelmatig over zelfvertrouwen en body image, het oordeel over je eigen lichaam. “Ik hoop dat jonge vrouwen gaan inzien dat lengte niet iets is waarvoor je je moet schamen.” In haar vrolijke video’s ­koketteert ze met haar lengte en poseert ze bijvoorbeeld met haar moeder die naast haar op een keukentrapje staat. “Ik krijg veel privé­berichten van meisjes die zich door mij een stuk zelfverzekerder voelen. Ook als ze niet eens heel lang zijn, ze leren hun uniciteit te omarmen. Ik heb zoveel nieuwe vrienden gemaakt.”

In het begin van wat ze haar ‘TikTok journey’ noemt, kreeg ze nog veel haatcomments. “Dat heeft me erg gekwetst, maar inmiddels zie ik die comments niet meer als haat, maar als grappig. Zielige types zijn het, die zoiets nooit in mijn gezicht durven zeggen, ze voelen zich beschermd door het internet.”

Maci Currin Beeld Barcroft Media via Getty Images
Maci CurrinBeeld Barcroft Media via Getty Images

Schoenmaat 48

Kleren kopen is wel een probleem voor de ­modebewuste tiener. Broeken vinden die lang genoeg zijn is onmogelijk en mouwen zijn steevast te kort. “Ik slaag af en toe online, soms maakt iemand iets voor me. Ik hou gelukkig van oversized en baggy, en ga meestal voor mannenmaten: sweats, hoody’s, extra lange T-shirts, ­lazy casual, nothing too fancy.” Ze draagt schoenmaat 48 en koopt vanaf haar dertiende voornamelijk mannenschoenen. “Als een vrouwenmerk al een leuk paar in mijn maat heeft, is het snel uitverkocht.”

Haar kinderarts schrijft haar lengte toe aan gezonde voeding en genen. Vooral in de tijd dat ze zo’n 10 tot 12,5 centimeter per jaar groeide, had ze ‘ondraaglijke groeipijnen’. Ze kreeg er medicijnen tegen die nauwelijks hielpen. Een groeiremmende operatie heeft ze nooit overwogen, zegt ze. Op het moment is ze single, maar vriendjes hebben nooit een probleem met haar lengte gehad; ook niet als ze stiletto’s draagt. “Daten moet gaan over persoonlijkheid, niet over lengte of uiterlijk. Wel vind ik mezelf iets te dun, ik probeer aan te komen, eet me gek, maar ik heb een snel metabolisme en doe veel aan sport: basketbal, volleybal en zwemmen. Atletiek? Nee, dat heeft me helaas nooit getrokken.”

Ze heeft nog geen munt geslagen uit haar lengterecord, al heeft ze wel enkele samenwerkingen gedaan met merken. “Nog niet zoveel, ik moet nog een agentschap vinden dat me daarbij helpt, maar voor nu concentreer ik me op mijn eindexamenjaar.” In mei is ze klaar, in september wil ze ‘iets met business’ gaan studeren in Engeland of Schotland en dan later een winkel beginnen, met leuke kleren voor meiden zoals zij. Voor modellenwerk is ze nog niet benaderd, al heeft ze wel enkele audities gedaan voor filmpjes. “Voornamelijk voor de lol en om iets nieuws te proberen.” Ze zou perfect zijn in de rol van een actieheld, zoiets als Katniss Everdeen uit The Hunger Games bijvoorbeeld, of tegenstander van James Bond, vindt ze zelf ook.

Onder de meetlat

Hoe schat Wilma Wakker Model Management de kansen in voor lange meiden als Currin op de modellenmarkt? Wakker: “Niet gunstig. Vreemd genoeg gaan, hoewel we gemiddeld steeds langer worden, lengte-eisen de laatste tijd eerder naar beneden dan omhoog. Ik heb al problemen om meisjes van 1,83 meter in Parijs shows te laten lopen. 1,78 of 1,79 meter wordt gezien als ideaal, dan passen ze ook nog in de wat kleinere Spaanse merken. Is een meisje langer, dan heeft ze meestal ook wat bredere schouders en een iets bredere heup. Dat werkt niet met die samplematen. Dan kun je nog zo’n prachtig lijf hebben, alles mooi in proportie, maar als je onder of boven de eisen uitkomt, moet je wel heel uitzonderlijk zijn en een enorme personality, wil je slagen. Voorbeeld is Kate Moss, 1,70 meter.”

“Er wordt uiteraard over lengtes gejokt, maar bij castings worden meisjes als eerste onder de meetlat gezet. Ook al ben je schitterend mooi, je wordt weggestuurd. In het hele diversiteits­verhaal is lengte zo’n beetje het laatste taboe.”

Het high-endmodel met de langste benen is momenteel vermoedelijk de Amerikaanse Karlie Kloss. In de jaren negentig haalde de Duitse Nadja Auermann met haar benen van 1,14 meter eveneens het boek met wereldrecords. Door ontwerper Karl Lagerfeld werd ze ooit verge­leken met Marlene Dietrich. Over die Amerikaans-Duitse actrice verzuchtte schrijver Godfried Bomans ooit: “Had mijn vrouw maar één zo’n been.” Bij het zien van de benen van Maci Currin was hij vast sprakeloos geweest.

Kinderarts

Nederland heeft de langste jongvolwassenen ter wereld, blijkt uit onderzoek onder 62 miljoen kinderen en jongvolwassenen in 200 landen (The Lancet). Nederlandse vrouwen worden gemiddeld iets meer dan 1,70 meter, mannen bijna 1,84. Bij uitzonderlijke gevallen is soms doorverwijzing naar de ­kinderarts nodig, zegt Christi van Ommen, kinderarts-endocrinoloog van het Spaarne Gasthuis: bij kinderen met een zeer grote lengte (een standaard­deviatiescore die voor die leeftijd groter is dan +2,5), kinderen bij wie in een paar jaar een uitzonderlijke groeiversnelling is opgetreden of die ver boven de streeflengte zitten. Ook abnormale lichaams­verhoudingen bij het kind of een van de ouders is reden voor een verwijzing.

Met een epifysiodese (een operatie aan de groeischijven in de knieën) is de groei af te remmen. Kinderen worden dan gemiddeld 8 centimeter minder groot. De operatie wordt alleen gedaan bij jongens met een lengtevoorspelling van 205 centimeter of langer, bij meisjes is dat 185 centimeter of langer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden