Han Lips kijkt tv

De kritische waakhonden van de media weten ook niet wat wijsheid is

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op TV. Vandaag: Medialogica.

Han Lips
Medialogica Beeld NPO 2
MedialogicaBeeld NPO 2

Een uitzending van Medialogica over het coronavirus: het leek Lips iets aan de vroege kant. Is er nu al iets zinnigs te zeggen over de verslaggeving van een crisis die nog volop aan de gang is? Toch slaagde omroep Human erin enkele journalistieke dilemma’s van de afgelopen maanden goed in kaart te brengen.

Zo gaf hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws toe dat hij een primeur bewust niet had gebracht. Frits Wester wist dat de horeca gesloten zou worden, maar om geen paniek te veroorzaken, wachtte RTL tot de persconferentie van het kabinet.

Sophie van Leeuwen, verslaggever van BNR Nieuws­radio, begreep die keuze niet: “Als je zoiets voor je houdt, zit je toch iets te dicht op het Haagse pluche.”

Zeker in de eerste weken van de coronacrisis worstelden media met hun rol als waakhond. Hoe kritisch moet je zijn in een situatie waarbij niemand weet wat wijsheid is? Wederom was Taselaar eerlijk: “Journalisten weten geen bal van dat virus.” Ook hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant wilde aanvankelijk niet de nadruk leggen op de onvermijdelijke fouten van het RIVM en het kabinet.

Maar de inzet van Mark Rutte en Jaap van Dissel op ‘groepsimmuniteit’ dan? Je hoefde geen gepromoveerd viroloog te zijn om vast te stellen dat daar een zigzagkoers werd gevaren. Eerst was het de bedoeling dat een groot deel van de Nederlanders ziek zouden worden, twee dagen later bleek dat een misverstand te zijn geweest, ‘geframed’ door de media. Onzin natuurlijk, legde Medialogica nog maar eens bloot.

Veel ernstiger is dat de overheid geen WOB-verzoeken over de coronacrisis in behandeling neemt omdat ambtenaren het ‘te druk’ zouden hebben. Taselaar: “Absolute onzin, die zitten allemaal thuis te klaverjassen!” Zo was de journalistiek toch weer even een valse waakhond.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden