PlusRecensie

De klimaatcrisis is toch iets te zwaar voor een ontbijt

In het semi-autobiografische SeksKlimaat maken Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot het publiek deelgenoot van hun ontbijtgesprekken over seks en het klimaatprobleem.

Elise van Dam
De cast van Seksklimaat  met  (v.l.n.r.) Michiel de Jong, Maria Goos en Sieger Sloot. Beeld sergio gridelli
De cast van Seksklimaat met (v.l.n.r.) Michiel de Jong, Maria Goos en Sieger Sloot.Beeld sergio gridelli

In de foyer van de Schuur in Haarlem staat een man met een sjoelbak en een kaartje voor de voorstelling SeksKlimaat. Wie de nieuwe voorstelling van Maria Goos bezoekt, krijgt het verzoek iets mee te brengen voor het decor. Het levert een vrolijk rommelige inloop op, waarin mensen oude kledingstukken en prullaria afgeven die de drie acteurs in ontvangst nemen en een plekje geven op het toneel.

Die drie acteurs zijn Michiel de Jong, Sieger Sloot en Maria Goos (die het stuk tevens schreef), die in de voorstelling min of meer zichzelf spelen. Vrienden die elkaar kennen sinds 2008. Een vriendschap die via margarita’s en gin-tonics liep naar thee bij het ontbijt.

Met die vriendschap en de persoonlijke anekdotes als vertrekpunt doet het stuk denken aan Smoeder, waarin Goos en Marcel Musters over hun Brabantse moeders vertelden. Maar anders dan in dat stuk lopen de de gemoederen tussen deze drie vrienden lopen tijdens hun ontbijtjes geregeld behoorlijk op.

Dat komt vooral door het stokpaardje van Sieger: de klimaatcrisis. Natuurlijk, Maria en Michiel vinden die ook belangrijk, en natuurlijk, zij eten heus ook al minder vlees, maar het is zo’n deprimerend onderwerp.

Dan liever praten over seks. Over het mannelijke orgasme als de norm voor wat bevredigende seks is. Over onenightstands en flirtende bakkers. Maar Sieger (met zijn klimaatverandering) laat zich niet ontkennen en in de lichtvoetige tekst van Goos dringt de ernst steeds nadrukkelijker door.

SeksKlimaat is geëngageerd theater, verpakt in het gekeuvel en gekibbel van vrienden. Theater dat, net als dit drietal, zoekt naar een manier om het over zo’n immens onderwerp als het klimaatprobleem te hebben. Het resultaat balanceert soms wat wankel tussen gezelligheid en activisme, tussen humor en ernst, en is stiekem nog het meest geslaagd als portret van een vriendschap waarin alle woede, twijfel en inconsequenties daarover mogen bestaan.

Theater

SeksKlimaat

Door: Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot
Regie: Maria Goos
Gezien: 17/9 in Schuur, Haarlem
Nog te zien: 4 t/m 6/10 Theater Bellevue, 31/10 De Kleine Komedie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden